Top 10 picit túlbonyolított bomba

#10

Oliver Megaton: Transporter 3 / A szállító 3, 2008 – Karperecszerű kioldót operáltak ellenszenves emberek Frank Martin kezére, ami ha 25 méternél nagyobb távolságra kerül a kocsitól, pukkan egy nagyot. (Az ember még pisilni sem szállhat ki az autóból nyugodtan.) A tervezők viszont nem tudják, hogy Frank minden személyes és szakmai problémáját meg tudja oldani a kormány mögött – ha társasági táncra járna, a lépéseket is a fék- és gázpedálon gyakorolná.

#9

Luis Llosa: The Specialist / A specialista, 1994 – Ray Quick amolyan művészlélek bombaszakértő. Egy maffiaklán vezetőit robbantgatja fel sorra, mindenféle találékony módszerrel. Az autóra szerelt bomba már rég a múlté, a kávéscsészébe bújtatott robbanószer viszont jobban feldob.

#8

Peter Hyams: Sudden Death / Hirtelen halál, 1995 – Volt CIA-sekből verbuválódott terroristacsoport aláaknázza a Pittsburg Pingvinek stadionját, majd a mérkőzés elején fogjul ejti a döntőre ellátogató alelnököt, mindezt egy szép summa reményében. Nem lehetett kis munka körülbelül 15 bombát feltűnés nélkül elhelyezni egy stadionban, viszont ennyi energiabefektetéssel valamilyen biztonsági mechanizmust is lehetett volna szerelni rájuk: Jan-Claude Van Damme-nak átlagban két percébe kerül egy bomba hatástalanítása, pedig ő nem is bombaszakértő, hanem tűzoltó.

#7

Peter Segal: Naked Gun 33 1/3 – The Final Insult / Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet, 1994 – Nem rossz ötlet az Oscar-gálára időzíteni a robbantást, az esemény egyre csökkenő nézettségét minden bizonnyal magasba lendítené. Nehéz megmondani, hogy pontosan melyik ponton vallott kudarcot a terv: lehet nem a „legjobb film” borítékjában kellett volna helyezni a bombát, vagy a próbarobbantást kellett volna egy 5 méternél kisebb borítékkal elvégezni.

#6

Neeraj Pandey: A Wednesday / Egy szerda, 2008 – A szemüveges öregúr egy épülő felhőkarcoló tetején szendvicset majszol, tölt egy kis kávét az otthonról hozott termoszból és időnként felhívja a bombayi rendőrséget, hogy újabb adatokat mondjon el város öt részén elhelyezett bombákról. Az öregúrnak lenyűgöző sim-kártya gyűjteménye van, úgyhogy a technikailag nem túl előrehaladott bombayi rendőrség meglehetősen nagy lépéshátrányból indul. Várakozásainkkal ellentétben a film végén nem perdülnek táncra a rendőrfőkapitányság alkalmazottai.

#5

Ron Howard: Angels and Demons / Angyalok és Démonok, 2008 – Az Illuminátusok fel akarják robbantani a Vatikánt. El is lopják a CERN Hadronütköztetőjéből a nagyon-nagyon robbanékony kis antianyagot, de mivel a különböző jelképek kicsit eltompították az agyukat, egy 400 éves szimbólumrendszer által jelzett hely kellős közepére helyezik a bombát. Végül pedig – hogy adjanak még egy esélyt a jófiúknak – ráállítanak egy ellopott biztonsági kamerát is a bombára, hogy legyen szem előtt a kis anyag és mindenki készüljön fel lelkileg a robbanásra.

#4

Jan de Bont: Speed / Féktelenül, 1994 – Az őrült exrendőr olyan bombát szerel egy utasokkal teli buszra, amely akkor robban, ha a jármű sebessége 50 mérföld/óra alá süllyed. Az eseményeket belső kamerán és élő közvetítésben is nézi. Miután ennyit kínlódott a bombával, felenged egy bombaszakértőt a buszra, és végignézi hogyan próbálja az hatástalanítani a szerkezetet. Komolytalan alak.

#3

Christopher Nolan: The Dark Knight / A sötét lovag, 2008 – Joker névjegyévé váltak a látványos robbantások, bőr alá varrt kioldószerkezetek, amelyeken nem is ő kell megnyomja a gombot, hanem az áldozatok robbantgatják fel egymást. Fogadni mernék, hogy Joker egy munkanélküli hollywoodi forgatókönyvírót is alkalmazott elmebeteg terroristacsoportjába

#2

Phil Alden Robinson: The Sum of All Fears / A rettegés arénája, 2002 – Európai szélsőségesek beszereznek egy atombombát a feketepiacról (ez így kicsit furcsán hangzik, de a filmben teljesen hihetően megindokolják). Ezt követően a tartalmát egy cigarettát áruló gépbe gyömöszölik (ez már gyanús, én úgy tudtam, hogy az atombombák eléggé súlyosak). Utána irány Amerika, pontosabban a baltimore-i stadion, ahol kupadöntőt játszanak és természetesen az elnök is jelen van. Az legalább a terroristák profizmusára vall, hogy ezúttal nem várják meg, amíg valamelyik szuperhős megtalálja, hol ketyeg a bomba.

#1

John McTiernan: Die Hard: With a Vengeance / Az élet mindig drága, 1995 – Simon Gruber képes telepakolni a várost robbanóanyagokkal, majd minden bombához egy-egy fejtörőt párosítani csak azért, hogy John McClane felügyelőnek betegyen. Az egyik szökőkútnál egy precíziós mérleget köt a bombához, valamint egy 3 és egy 5 gallonos üveget hagy a kút padkáján. A feladat, hogy pontosan 4 gallon vizet tegyen a felügyelő a mérlegre, miközben a bomba ketyeg. Megjegyzendő, hogy egyik üveg sem volt a kúthoz kötve, tehát bármelyik arrajáró tejesasszony vagy bortermelő elvihette volna őket.