Oscar: jó színész, nem jó szerep

Közeledik az akadémiai díjkiosztó, így sűrűsödnek az oscaros toplisták is. Most éppen azt gyűjtöttük össze, hogy mely színészek kaptak Oscart olyan filmre, aminél produkáltak ők jobbat is. Legtöbb ilyen díj kárpótlás valami régebb díjazatlanul maradt szerepre, de vannak egészen furcsa döntések is a listán.

#10

Kate Winslet

Mire kapott Oscart?

A felolvasó (The Reader, 2005) Sótlan szerep egy sótlan filmben. Kész vicc, hogy az Oscar-bizottság szinte mindig 1–2 éves „késéssel” osztogatja azokat a fránya szobrokat, ráadásul a 2000-es évek elején-közepén volt egy igazán szürke periódus.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of a Spotless Mind, 2004)Mindig kellemetlen érzés, ha az ember filmsztárba szerelmes kamaszként. Szerencse, hogy nem kamaszként láttam a filmet.

#9

Russel Crowe

Mire kapott Oscart?

Gladiátor, 2000 – Nem lehet elvitatni a filmtől az érdemét, ami mindössze annyi, hogy megkapta a szobrot.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

A bennfentes (The Insider, 1999)Crowe egy sokkal jobb, visszafogottabb (de éppen ezért Oscarilag nem annyira látványos), és nem utolsósorban relevánsabb szerepben és filmben egy évvel korábban. Erre varrjanak gombot. De az is vicces, hogy az Egy csodálatos elmét (A Beautiful Mind) ért díjesőből pont őt hagyák ki később…

#8

Denzel Washington

Mire kapott Oscart?

Kiképzés (Training Day, 2001) – Érdekes, és szomorú, hogy Denzel 2001-ig kellett várjon az főszereplői Oscarra, holott előtte és utána is voltak kevésbé sablonos szerepei.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

Például a Malcolm X-re (1992), de talán inkább a Hurrikánra (1999) – mindkettő sokkal összetettebb, ráadásul valós személyekről mintázhatta szerepeit, ami mindig nagy kihívás.

#7

Susan Sarandon

Mire kapott Oscart?

Ments meg, Uram! (Dead Man Walking, 1995) Természetesen ez sem egy rossz film, sőt (Sarandon apácát játszik benne), de nem véletlen, hogy nem igazán szerepel semmiféle toplistában meg bestofokban.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

Thelma és Luise (1991) – Ezt valószínűleg magyarázni sem kell, a pár évvel későbbi díjjal ezt a baklövést akarták korrigálni valamelyest (Geena Davisnek már volt egy Oscarja, úgyhogy őt nem kellett különösebben kárpótolni).

#6

Jack Nicholson

Mire kapott Oscart?

Lesz ez még így se (As Good As It Gets, 1997) – Kedves kis szerethető film ez, de ha Nicholson munkáját nézzük, sehol sincs a legendás szerepeihez képest, amik díj nélkül maradtak, miközben jó vastagon beírta magát velük a filmtörténetbe.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

Ne legyünk igazságtalanok, egyet még kapott a Száll a kakukkért. Viszont hogy a Kínai negyed, a Becsületbeli ügy (A Few Good Men) és a Schmidt története helyett pont a fentebbi kapta, az minimum furcsa.

#5

Martin Scorsese

Mire kapott Oscart?

A tégla (The Departed, 2006) – Kakukktojásként egy rendező is legyen a listában: nem rossz ez a film sem, de a díjnak átható „szúrjuk ki valamivel az öreg szemét, ennyi év után megérdemli”-szaga van.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

Bármi másra, egy talicska legendás filmje van: Taxisofőr, Dühöngő bika, Nagymenők (Goodfellas), de akár a Casinóra vagy a Krisztus utolsó megkísértésére is. De neeem. Meg kellett várni, amíg készít egy remake-et.

#4

Liz Taylor

Mire kapott Oscart?

Modern kaméliás hölgy (BUtterfield 8), 1960 – A 28 éves Taylor első díja volt, a filmben egy elit call girlt alakít. Emlékszik valaki rá? Ugye hogy nem. Pedig egy adott ponton ugyanúgy volt öltözve (vetkőzve), mint a két évvel azelőtti Macska a forró bádogtetőn-ben.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

Igaz, ami igaz, Taylor kapott hat évvel később egy jobb filmre is (Nem félünk a farkastól / Who’s Afraid of Virginia Woolf), de a BUtterfield helyett igazán kaphatott volna az említett, két évvel azelőtti Macska a forró bádogtetőn-re (Cat on a Hot Tin Roof). De hát ilyen a politika.

#3

Jack Lemmon

Mire kapott Oscart?

Jack Lemmont hétszer nevezték főszereplő-Oscarra, egyszer kapta meg a Mentsd meg a tigrist! (Save the Tiger, 1973) címűért, amire már senki nem emlékszik az égvilágán.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

Bezzeg a Valaki forrón szereti túl forró volt a bizottságnak, mint ahogy A legénylakás (The Apartment) is (pedig utóbbi legjobb film- és legjobb rendező-szobrokat is hazavitt), de a Míg tart a bor és friss a rózsában (Days of Wine and Roses) is zseniális volt…

#2

Paul Newman

Mire kapott Oscart?

A pénz színe (The Color of Money, 1986) – Kész vicc, hogy egy olyan szerepre (Fast Eddie Felson billiárdjátékos) kapott Oscart, amit már egyszer eljátszott 25 évvel azelőtt: A svindler (The Hustler) sokkal nagyszerűbb film, és csak technikai jellegű díjakat kapott. Lehet, hogy így akarták kárpótolni az öreget.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

Ha A svindlerre nem is, de ott van a Bilincs és mosoly (Cool Hand Luke, 1967), Az ítélet (The Verdict, 1982) vagy a Hud (1963) – mindegyiket ő viszi el a hátán.

#1

Al Pacino

Mire kapott Oscart?

Egy asszony illata (Scent of a Woman), 1992 – Senki sem mondja, hogy ez egy rossz film. De nem is annyira zseniális, és csak Pacinótól lesz nagyszerű. Viszont volt ő már nagyszerűbb is a 70-es években.

Mire kellett volna Oscart kapnia?

Keresztapa I. (1972 – igaz, itt csak mellékszereplőként kaphatott volna), II. (1974), de leginkább Kánikulai délután (Dog Day Afternoon, 1975) – filmként is jobbak, de Pacino játéka is stabilabb, emlékezetesebb (a huhogást leszámítva).

Az itt felsorolt díjakkal, színészekkel természetesen lehet, és kell vitatkozni – te kinek nem adtál volna Oscart?