A világ legkülönlegesebb filmszínházai

#9

+2 Guinness-rekorder apróság

A világ legkisebb, kereskedelmi céllal működő mozija Németországban található. A Palastkino a szászországi Radebeulban működik 9 székkel 2006. október 30-a óta, amikor a Füst (Smoke) című német-amerikai-japán produkcióval megnyitotta kapuit. A mozinak nincs előre meghatározott műsora, a közönség dönti el, melyik filmet választja ki a rendelkezésre álló mintegy 1500 közül. A „termet” 25 euróért lehet bérelni. Kb. 20 000 látogatója van évente. Tulajdonosa, Johannes Gerhardt terjeszkedni próbált: Freibergben létrehozott egy második Palastkinót, 2010-ben azonban kénytelen volt csődöt jelenteni és eladni a mozikat – a barátnőjének. Jelenleg a radebeuli Palastkino zárva van: felújítják a pályaudvar épületét, amelynek az oldalában meglapul.

A liliputi mozik harmadik rekordere a mindössze 24 m²-en elhelyezkedő, brazíliai Cabiria Cine-Café: ez a legapróbb, építésekor is mozinak szánt létesítmény. 16 szék és egy kétszemélyes szófa foglal benne helyet, a 2,5×3 m nagyságú, felhúzható vászonnal és a légkondival igazi luxusmozinak számít két társához képest.

#8

Minimozi a hálószobában

A Guinness-rekordok jegyzékében egy brit nyugdíjas, a 74 éves Reginald Harding a világ legkisebb, profi felszereléssel ellátott mozijának a büszke tulajdonosa. Sheldoni otthonának apró hálószobáját gyöngyvászonnal és négy kopottas moziszékkel szerelte fel, vörös függönyt akasztott a vászon elé, ami félrehúzódik a vetítés kezdetekor. A szoba falán üttetett egy lyukat, ezen világít be a vetítőgép.

Harding azóta rajong a mozikért, amióta hétévesen kapott egy játék vetítőgépet. Az első igazira bő 25 évvel ezelőtt tellett: ekkor egy 1930-as modellt vásárolt meg. Harding a celluloid szerelmese, több tucat 35 mm-es filmtekercset gyűjtött össze az évek során. Tud filmszalagot ragasztani és a hálószobai vetítőgépet is karban tudja tartani, ami nem csoda: amióta az 50-es években, 15 évesen abbahagyta az iskolát, nyugdíjazásáig mozigépész volt.
A hálószobai moziban játékfilmeket és régi filmhíradókat néz a barátaival közösen, akiknek természetesen nem kell jegyet váltaniuk a filmre.

Ha szűk lenne számukra a hely, Harding úrnak van egy bónuszmozija, a nappalijában (a hozzá tartozó vetítőgép a konyha sarkában kapott helyet).

Reginald Harding hálószobája 2013 óta tartja a rekordot.

#7

Fittyet hányni a mainstreamre

„Egyedülálló filmélménnyel” kecsegtet honlapján ez a walesi mozi, amelyben 8 felnőtt vagy 10 gyerek fér el kényelmesen (összezsúfolva kétszer ennyi). Rövidfilm-vetítésekre szakosodott, érdekessége, hogy egykiszuperált, rozsdás lakókocsiból alakították át. Vicces – a mainstream mozi paródiájának szánták –, kedves és hangulatos egyszerre: vörös szőnyegen lép be a néző, egyenruhás alkalmazotak tépik a jegyet és árulják a pattogatott kukoricát, a vetítés pedig digitálisan, számítógépről megy (ami már nem fért be a lakókocsiba). Mivel mozgatható, a Sol Cinema bejárta már az országot, és állítólag a tulajdonosai európai körutat is terveznek.

A Sol Cinema a világ legkisebb napkollektoros mozijaként hirdeti magát – és a pontosításra szükség is van.

#6

1909 óta rendíthetetlenül

Az észak-lengyelországi Szczecin városában áll a világ legrégebb óta folyamatosan működő mozija, a Kino Pionier. Túlélt két világháborút, kommunizmust, és még mindig áll, s filmeket vetít 105 éve. A kis mozit 2002-ben modernizálták: restaurálták az épületet, két kisebb vetítőteremre osztották (az egyikük valójában egy kávézó, amelyben vetíteni is lehet) és digitális technológiával szerelték fel.

#5

Bent is fúj a szél, rezeg a léc

Dél-Korea legnagyobb mozihálózata nem éri be a 3D-élménnyel. Saját bőrén érezhető élménnyel meglepni a nézőt nem új ötlet (ld. a The Rocky Horror Picture Show legendás vetítéseit), a szöuli Cheongdam Cine City mozi azonban igazi tökélyre fejlesztette a technológiát. A Titanic vetítésén például a nézők „elsüllyedtek” a hajóval együtt, mert megdőltek a székeik és sós vizet spricceltek az arcukba. Hasonló 4DX élményt például Mexikóban, Kínában, Thaiföldön és Ororszországban szerezhet egy világcsavargó.

#4

Mozi a temetőben

Takarót, összecsukható széket, piknikvacsorát és innivalót otthonról kell pakolni, mert az este hűvös lehet a szabad ég alatt, és popcornt nem árulnak ebben a moziban (mégiscsak temetőben van). Tüzet gyújtani és kutyát bevinni tilos (mégiscsak mozi).

A Cinespia a híres Hollywood Forever temetőben helyezkedik el, ahol egy mauzóleum falára vetítenek. Utóbbit sem találomra szúrták ki: az olasz származású némafilmlegenda, Rudolph Valentino, valamint az Oscar-díjas Peter Finch földi maradványait őrzi.

A vetítések célja elérni, hogy az emberek ne idegenkedjenek a temetőktől, ezzel együtt késő este szívesen műsorra tűznek klasszikus horrorfilmeket is, mint a Ragyogás vagy a Halloween.

#3

Vetítés a fa tetején

Ki ne gondolt volna gyerekkorában egy kuckóra, ami egy magad fa tetején rejtőzik? Kár, hogy a párizsi RealD Europe mozija egyetlen film, A zöld urai (Epic) bemutatójára találta ki a lombok sűrűjében rejtőző, kötélhágcsón megközelíthető, 3D technológiát alkalmazó „mozit” 2013 májusában.

Nem sokkal korábban, a Pi élete bemutatóján is voltak hasonló, a nézőket film témájához közelítő és atmoszférájába belevonzó próbálkozások: a londoni állatkertben igazi tigrisek közelében lehetett megnézni, Párizsban pedig egy uszodában improvizáltak vetítést, a nézőket csónakokba ültették.

#2

Mozivászon a tengerben

A kis thaiföldi lagúna kékes zöld vizén lebegő Archipelago Cinema esetén a film csak része az élménynek: a paradicsomi környezet sem elhanyagolható. Egy Pekingben élő német, Ole Scheeren tervezte a Kudu-sziget 2012-ben létrehozott fesztiválja, a Film on the Rocks Yao Noi számára, amelynek Tilda Swinton a védnöke.

Kétségtelenül ez a világ legérdekesebb „drive-in” mozija, ide ugyanis nem behajtani, hanem kihajózni kell, a filmet egy újrahasznosított fából készült szigetecskén, babzsákokról lehet nézni. A vászon hátterében két óriási szikla emelkedik, és a természet mellékelt szépsége az éjszaka sötétjében is élvezhető: a fények és a hangok semmihez sem fogható, elemi erejű hatásáról számolnak be a nézők.

#1

A luxus netovábbja

A világ legelegánsabb mozija Szingapúrban keresendő. Személyre szabott, telefonos foglalási lehetőség, oda- és hazaszállítás, egzotikus ételkülönlegességek és 56 megdönthető fotel várja a nézőket, akiknek minden óhaját gombnyomásra előhívható pincérek lesik. Golden Village Cinemas a neve, és a jegyárat is mintha aranyban mérnék.

Ha spórolnánk a repülőjegyen, és elegáns vendéglő helyett inkább ágyból néznénk mozit, akkor elég Londont megcéloznunk: az Electric Cinema franciaágyai is igen előkelőek.