Kedvenc 2019-es filmjeink

A legnagyobb csalódások és a legjobb tévésorozatok után végre itt az idő a kedvenc idei (mozi)filmjeinket is lajstromozni. És hogy miért van zárójelben a mozi szó? Nos, a tavaly megkezdett trendhez hasonlóan idén is legalább két nagyszerű alkotás is a toplistába került, amit egyesek moziban is megnézhettek ugyan, de a kíváncsiak nagyrésze otthon, a kanapé kényelméből fogja élvezni. Olyan alkotások kerültek be a listába, amit az idén aktív Filmtett-szerzők közül legalább ketten említettek.

Kedvenc 2019-es tévésorozataink

Ezúttal megpróbáltunk mindent számbavenni, ami a tévékben (ami egyre inkább a streaming-platformokat jelenti) történt idén és szerettük. A játékszabály ugyanaz: az idén aktív Filmtett-szerzők javasolhattak sorozatokat, ezekből azok kerültek be a toplistába, amelyet legalább ketten említettek – a tanulság az, hogy ha nagy nehezen konszenzus is formálódott a legjobb alkotások kapcsán, nagyon sokféle sorozat van. Több, de főleg sokszínűbb, mint a játékfilmes kínálat, több mint negyvenből kellett lepárolni ezt a tízet. (Fun fact: a Trónok harca szinte ide is bekerült, nemcsak a legnagyobb csalódások közé.)

2019 csalódásai

Mielőtt kiderülne, hogy mely játékfilmeket, illetve sorozatokat szerettük a legjobban az idén, íme egy nem teljesen exhausztív, de azért mégiscsak valamennyire reprezentatívabbacska toplista az idei csalódásokról és/vagy legrosszabb filmekről/sorozatokról. Olyan alkotások kerültek be a listába, amit az idén aktív Filmtett-szerzők közül legalább ketten említettek.

Kedvenc Jokereink (dzsókerekkel!)

Joaquin Phoenix idei brillírozásával szintet lépett a Batman-filmek ősellensége. Összeszedtük kedvenc Jokereinket, a listát pár olyan arccal egészítve ki, akik dzsókerebbek a Jokernél, vagy Joker által inspirálódtak, vagy éppen valamelyik Jokert inspirálhatták. Nálatok ki kerülne még a listára?

Kedvenc Tarantino-filmjeink

Már csak pár röpke nap választ el bennünket Tarantino „kilencedik” filmjének bemutatójától, úgyhogy nem árt fejben végigzongorázni az életművön. Íme, a bűnös lista, amihez természetesen hozzá lehet – és kell! – szólni kommentben. (A párbeszédrészleteket nem fordítottuk, mert egyrészt némelyikükhöz többféle szentesített magyar fordítás tartozik, ráadásul ezek egy része nem is túl jó; másrészt meg lassan le kéne szokni a szinkronról – egy Tarantino-film verbális zamatát kár lenne elvenni fordítással.) Ja, és továbbra is lehet szavazni!

Újrahasznosítós filmek

Július elsejétől az új EU-s direktíváknak megfelelően Romániában, így Kolozsváron is kötelező lesz a szelektív szemétgyűjtés az újrahasznosítás érdekében. A recikláló ösztöneink stimulálása végett íme pár film, aminek így vagy úgy köze van az újrahasznosításhoz – vagy legalábbis az általános értelemben vett ökotudatossághoz.

Mit várunk a 2019-es TIFF-en?

Már-már közhelyes, hogy idén nagykorúvá lesz a TIFF, de igen, ez a nagy helyzet, és mi tizennyolcadik alkalommal is töretlenül várjuk a moziból moziba való szlalomozást, a konstans éjszakát (mert a moziban mindig este van), a sokezer filmkockát, amit másodpercenként huszonnégyesével fogunk elfogyasztani péntektől kezdődően. Íme, néhány ajánlat így, látatlanban, előre a szerkesztőségtől.

Esős filmek május elsejére

Egy újabb május elseje, amikor a nagyérdemű a házban kényszerül kuksolni és filmet nézni ahelyett, hogy a természet lágy ölén sütné a flekkent (vagy a vajat a fején). Íme, pár emlékezetes esős film vagy jelenet az empátia végett.

Filmek a Notre-Dame-mal

A hétfő esti tragikus párizsi katedrálistűz képeit nézegetve döbbenhetünk rá igazán, hogy a több mint nyolcszáz éves székesegyház mennyi művészt megihletett – többek közt filmeseket is. Van, akinél csak egy rögtön felismerhető háttérként funkcionál, van, akinél egyenesen a cselekmény fontos része az európai építészet egyik legszebb teljesítménye, Párizs egyik jelképe. Íme, pár film, amiben felbukkan a Notre-Dame.

Kedvenc home invasion thrillereink

Jordan Peele új filmje, a Mi / Us egy metafizikai csavart adott a home invasion thrillereknek, így hirtelen felindulásból visszagondoltunk kedvenc hasonló filmjeinkre, amelyekben a gonosz ott talál meg, amit a legbensőségesebbek hittünk: az otthonunkban. Íme, kilenc otthoninváziós mozi a friss tizedik mellé.