8+1 híres ratingbotrány

Mivel igen sok (pénz) múlhat azon,  egy-egy filmalkotás milyen korhatár-besorolást kap, a filmtörténet során nem ritkák a filmesek, a forgalmazók és a korhatár-besorolást odaítélő bizottság közötti súrlódások sem – íme néhány emlékezetes botrány története, nem csak a tengeren túlról.

Hogyan mozizzunk otthon?

A koronavírus nemcsak a munkára, az oktatásra – és a hétköznapi élet szinte minden más aspektusára – van kihatással, hanem a mozgókép-fogyasztási szokásainkra is. Lehet, hogy otthon dolgozol, otthon pesztrálod a gyereket, de este mégiscsak megnéznél valamit, sőt, talán sokkal több valamit, mint máskor. Összeszedtünk néhány legális lehetőséget. Ja, és a toplista-jelleg itt most csak a lapozás végett van, semmi rangsorolás nincs benne.

Nagyszerű rendezők Oscar nélkül

Volt már Oscaros összeállításunk a legrosszabb legjobb filmekről, de volt technikai díjakkal jutalmazott bűnrossz filmekről is, na meg színészekről, akik még jelölést sem kaptak, valamint a nem túl jól filmjeik miatt kárpótolt színészekről, sőt, a legkínosabb Oscar-bakikat is összeírtuk, a legérdekesebb Oscar-számokról nem is beszélve. Úgyhogy ideje egy olyan toplistának, amiben Oscar nélküli nagyszerű rendezőket lajstromozunk a hollywoodi mezőnyből (az „idegen nyelvű” filmesek egy másik tál tészta).

Kedvenc 2019-es filmjeink

A legnagyobb csalódások és a legjobb tévésorozatok után végre itt az idő a kedvenc idei (mozi)filmjeinket is lajstromozni. És hogy miért van zárójelben a mozi szó? Nos, a tavaly megkezdett trendhez hasonlóan idén is legalább két nagyszerű alkotás is a toplistába került, amit egyesek moziban is megnézhettek ugyan, de a kíváncsiak nagyrésze otthon, a kanapé kényelméből fogja élvezni. Olyan alkotások kerültek be a listába, amit az idén aktív Filmtett-szerzők közül legalább ketten említettek.

Kedvenc 2019-es tévésorozataink

Ezúttal megpróbáltunk mindent számbavenni, ami a tévékben (ami egyre inkább a streaming-platformokat jelenti) történt idén és szerettük. A játékszabály ugyanaz: az idén aktív Filmtett-szerzők javasolhattak sorozatokat, ezekből azok kerültek be a toplistába, amelyet legalább ketten említettek – a tanulság az, hogy ha nagy nehezen konszenzus is formálódott a legjobb alkotások kapcsán, nagyon sokféle sorozat van. Több, de főleg sokszínűbb, mint a játékfilmes kínálat, több mint negyvenből kellett lepárolni ezt a tízet. (Fun fact: a Trónok harca szinte ide is bekerült, nemcsak a legnagyobb csalódások közé.)

2019 csalódásai

Mielőtt kiderülne, hogy mely játékfilmeket, illetve sorozatokat szerettük a legjobban az idén, íme egy nem teljesen exhausztív, de azért mégiscsak valamennyire reprezentatívabbacska toplista az idei csalódásokról és/vagy legrosszabb filmekről/sorozatokról. Olyan alkotások kerültek be a listába, amit az idén aktív Filmtett-szerzők közül legalább ketten említettek.

Kedvenc Jokereink (dzsókerekkel!)

Joaquin Phoenix idei brillírozásával szintet lépett a Batman-filmek ősellensége. Összeszedtük kedvenc Jokereinket, a listát pár olyan arccal egészítve ki, akik dzsókerebbek a Jokernél, vagy Joker által inspirálódtak, vagy éppen valamelyik Jokert inspirálhatták. Nálatok ki kerülne még a listára?

Kedvenc Tarantino-filmjeink

Már csak pár röpke nap választ el bennünket Tarantino „kilencedik” filmjének bemutatójától, úgyhogy nem árt fejben végigzongorázni az életművön. Íme, a bűnös lista, amihez természetesen hozzá lehet – és kell! – szólni kommentben. (A párbeszédrészleteket nem fordítottuk, mert egyrészt némelyikükhöz többféle szentesített magyar fordítás tartozik, ráadásul ezek egy része nem is túl jó; másrészt meg lassan le kéne szokni a szinkronról – egy Tarantino-film verbális zamatát kár lenne elvenni fordítással.) Ja, és továbbra is lehet szavazni!

Újrahasznosítós filmek

Július elsejétől az új EU-s direktíváknak megfelelően Romániában, így Kolozsváron is kötelező lesz a szelektív szemétgyűjtés az újrahasznosítás érdekében. A recikláló ösztöneink stimulálása végett íme pár film, aminek így vagy úgy köze van az újrahasznosításhoz – vagy legalábbis az általános értelemben vett ökotudatossághoz.