Kedvenc Morricone-filmzenéink

A 91 éves korában elhunyt filmzeneszerző-óriás gigantikus, 350 tételnél is többre rúgó filmográfiájából nemcsak a hagyaték mérete, valamint a filmműfajok, zenei zsánerek, korszakok, rendezők – és a muzsika által megidézett érzelmek – sokszínűsége miatt lehetetlenség kiválasztani egy maréknyi reprezentatívat, hanem mert minden túlzás nélkül túl sok zseniális darab van közöttük. Mindenesetre megpróbálkozunk vele.

Rekontextualizációra szoruló filmek

Az Elfújta a szél és más filmalkotások közelmúltbéli botrányai kapcsán összegyűjtöttünk pár mozgóképet, amelyeket sürgősen felül kéne vizsgálni a legújabb társadalmi sztenderdeknek megfelelően. A legjobb lenne, ha ezek mind eltűnnének a történelem süllyesztőjében, de ha ez nem, legalább egy figyelmeztető szöveget kapjanak. A legjobb az lenne, hogy a már megvásárolt DVD-k új, akár otthon kinyomtatható borítókat kapjanak, amelyek felhívják a figyelmet a következő filmekben bemutatott elavult értékekre. [Cikkünk szatíra, és eképpen is olvasandó.]

Emlékezetes TIFF-élményeink

Tizenkilenc éves lesz idén a TIFF, de a koronavírus miatt ez az első év, hogy nem ülünk már első hétvégén moziszéktől gémberedett lábakkal, kialvatlan szemekkel, bekoffeinezett fejekkel valamelyik kolozsvári moziban egy szupernóvás, versenyfilmes vagy épp retrospektív vetítésen. Így hát TIFF helyett nosztalgiázunk egyet és összegyűjtöttük néhány visszatérő TIFF-ező szerzőnk és szerkesztőnk legemlékezetesebb élményeit. Szigorúan csak időhúzásként a később, kicsiben, sok óvintézkedéssel megszervezendő TIFF-ig.

Kedvenc Harvey Keitel-szerepeink

A ma 81 éves színészóriás irgalmatlan, 127 mozit lajstromozó életművéből válogattunk filmeket. Nehéz dolgunk volt, még akkor is, ha nagyrészükben nem ő a főhős, hanem mellékszereplőként lopja el a show-t. Tudtad, hogy az édesanyja máramarosi származású volt?

Kedvenc szkafandereink

Múlt héten néhány inspirált filmes maszkot lajstromoztunk, de ha valakinek még az sem lenne elég arcvédelem a sarki ABC-be való leugráshoz járvány idején, íme, teljes szkafanderek a totális biztonság érdekében. Ha nagyon tetszik, tartsuk meg korona utánra is!

Maszkok bevásárláshoz

Járvány idején maszkhiány van, szóval inspirációnak összeszedtünk pár ijesztő, vagány, hasznos, vagy csak badass maszkos karaktert a kedvenc filmjeinkből. Ezekkel tuti sikerünk lesz, ha leugrunk vásárolni. Vigyázat, a szkafanderek jövő héten következnek!

8+1 híres ratingbotrány

Mivel igen sok (pénz) múlhat azon,  egy-egy filmalkotás milyen korhatár-besorolást kap, a filmtörténet során nem ritkák a filmesek, a forgalmazók és a korhatár-besorolást odaítélő bizottság közötti súrlódások sem – íme néhány emlékezetes botrány története, nem csak a tengeren túlról.

Hogyan mozizzunk otthon?

A koronavírus nemcsak a munkára, az oktatásra – és a hétköznapi élet szinte minden más aspektusára – van kihatással, hanem a mozgókép-fogyasztási szokásainkra is. Lehet, hogy otthon dolgozol, otthon pesztrálod a gyereket, de este mégiscsak megnéznél valamit, sőt, talán sokkal több valamit, mint máskor. Összeszedtünk néhány legális lehetőséget. Ja, és a toplista-jelleg itt most csak a lapozás végett van, semmi rangsorolás nincs benne.

Nagyszerű rendezők Oscar nélkül

Volt már Oscaros összeállításunk a legrosszabb legjobb filmekről, de volt technikai díjakkal jutalmazott bűnrossz filmekről is, na meg színészekről, akik még jelölést sem kaptak, valamint a nem túl jól filmjeik miatt kárpótolt színészekről, sőt, a legkínosabb Oscar-bakikat is összeírtuk, a legérdekesebb Oscar-számokról nem is beszélve. Úgyhogy ideje egy olyan toplistának, amiben Oscar nélküli nagyszerű rendezőket lajstromozunk a hollywoodi mezőnyből (az „idegen nyelvű” filmesek egy másik tál tészta).