2020 legjobb sorozatai

Amilyen könnyű volt viszonylagos konszenzust találni az év legjobb filmjei kapcsán, annyira nehéz volt rálelni az év legjobb tévésorozatára. Ez csak azt mutatja, hogy míg nagyjátékfilmek terén nagyjából hamar kikristályosodik, hogy mi az, amit néz és szeret a szakma (és a nagyközönség), a streaming-korszak óriási tévés túlkínálatában már sokkal inkább a személyes ízlés – és talán a random kattingatás – érvényesül keresgéléskor. Meg persze az, hogy sok sorozat eltunyul egy erős első évad után. Íme, az idei év legjobb tévés alkotásai a Filmtett szerzői és szerkesztői szerint.

#11

Futottak még:

Philip Pullman, Jack Thorne: His Dark Materials / Az Úr sötét anyagai

Peter Morgan: The Crown / A korona

Duncan Trussell: The Midnight Gospel / Éjféli Gospel

David E. Kelley / Susanne Bier: The Undoing / Tudhattad volna

Álex Pina: La casa de papel / Money Heist / A nagy pénzrablás

További futottakmégek: ZeroZeroZero, Big Mouth, Better Call Saul, After Life, The Haunting of Bly Manor.

#10

Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald: Normal People / Normális emberek

Aki olvasta a sorozat alapjául szolgáló regényt, annak nem lesz óriási meglepetés, hogy az ír Normális emberek túl tud lépni a young adult-alkotások sematikusságán: „egyszerre felnövéstörténet és szerelmi dráma – hol az egyik, hol a másik oldala domborodik ki, miközben mindkét műfaji réteg önmagában is igazi hullámvasutat tartogat a főszereplők számára.” (Gyöngyösi Lilla)

#9

Lisa Joy, Jonathan Nolan: Westworld

A klasszikus sci-fiből adaptált android-kalandparkos sorozat immár a harmadik évadánál tart, de még mindig nem mutatja a lassulás jeleit.

„A sorozat központi problémája a szabad akarat kérdése. Az ember megölte Istent, de képes-e értelmesen létezni egy magasabb intelligencia gondviselő terrorja nélkül?” (Papp Attila Zsolt)

#8

Jemaine Clement: What We Do in the Shadows / Hétköznapi vámpírok

Ha volt egy nagyszerű filmed, akkor a korszellemnek megfelelően tévésorozatot is kell spinoffolni belőle, szerencsére Waititiék jól csinálják: „Az alkotók már a filmmel is remekül ráéreztek arra, hogy az agyonhasznált vámpírmítoszt csak megfelelő fekete humorral lehet élvezhetően a feje tetejére állítani, ehhez találóan passzintották hozzá a mockumentary műfaját.” (Polák Zsóka)

#7

Steve McQueen: Small Axe

„Steve McQueen antológiasorozata egyszerre történelmi lecke, már-már dokumentarista hitelességű nemzedéki közérzetfilm és méltóságteljes főhajtás a Karibi-térségből Angliába bevándorlók előtt. A Kis fejsze tulajdonképpen hat önálló játékfilmként működik, melyekben a rasszizmus és az ellenállás különböző formái jelennek meg, melyeket McQueen bevándorló szülők gyermekeként hitelesen, cenzúra nélkül ábrázol.” (Incze Kata)

#6

Ari Katcher, Ryan Welch, Ramy Youssef: Ramy

„A Ramy címszereplője egy New Jersey-ben élő muszlim srác, aki a nyugati társadalom sűrűjében próbál vallási identitásának megfelelni. A sorozat remek humorral tálalja szent és profán ütközetét, a globalizáció és az énkeresés mizériáit úgy, hogy címkeszagú polkorrektség nélkül vezeti be nézőjét a második generációs amerikai muszlimok világába.” (Farkas Boglárka)

#5

Dahvi Waller: Mrs. America

A koronavírust leszámítva talán a Mrs. America tapintott rá a korszellemre a leginkább: „valószínűleg nem fog mindenkit megszólítani, de a poszt-#Metoo korszak meghatározó alkotása marad, keserű szájízű emlékeztetője annak, hogy az abortuszhoz való jog, a szólásszabadság, a rasszizmus és az esélyegyenlőség kérdései még harminc év után sem vesztettek sokat aktualitásukból.” (Incze Kata)

#4

Scott Frank: The Queen's Gambit / A vezércsel

Áh, a sorozat, ami miatt sokan (újra)megtanultak sakkozni. (Mi egyebet is lehet csinálni karanténban...) Reméljük, kitart a sakkozhatnék!

„Egy olyan sportágba nyújt betekintést, ami nem látványos és még kevésbé mozgalmas; ennek ellenére könnyedén eléri, hogy lerágjuk a körmünket izgalmunkban, miközben két ember bábukat tologat egy táblán.” (Rácz Viktória)

How To with John Wilson / John Wilson tanácsai

#3

How to with John Wilson / John Wilson tanácsai

A személyes hangvételű ál-ismeretterjesztő komédia annyira friss, hogy még a koronavírust is tematizálja. Ha az HBO korábban rukkol elő vele, talán még feljebb tud kúszni ezen a listán. De „a legjobbkor jött. Akkor, amikor a valóságot sokan otthonainkból, agyonfilterezett képernyőkön keresztül érzékeljük. Wilson az átlagos mindennapok varázsát és kiábrándultságát – amit a home office kényelme most sokak számára eltakar – egyaránt pótolja.” (Incze Kata)

#2

Alex Garland: Devs

Az erdő közepén rejtőző gigantikus babaszobortól kapott pofont a mai napig emésztgetjük.

„Egy multiverzumokra és kvantumfizikára alapuló agymenés, olyan történet, amihez nem szükséges „kockának” lenni, hogy lebutított tudomány-ábrázolása érthető legyen. [...] Azzal csavargatja és huzigálja a sci-fi szerelmeseinek idegeit és figyelmét, hogy valós teóriákat dob fel labdaként.”  (Bodó Karola Éva)

#1

Paolo Sorrentino: The New Pope / Az új pápa

2016 legjobb tévésorozata volt nálunk már Az ifjú pápa is, de szerencsére az alkotók nem elégedtek meg egyszerű újrázással, teljesen új irányba tudták terelni a vatikános ötletet.

„Ki tudja, mikor látunk ismét mainstream tévében ekkora költségvetésű, ilyen színészgárdájú és ekkora hordtávolságú szerzői sorozatot?” (Jakab-Benke Nándor)