A legjobb, soha el nem készült filmek

A filmtörténet tele van el nem készült mesterművekkel. Van ami már ötletként meghal társalgás közben, van, ami forgatókönyvig jut, és olyan is van, amire már a pénz is összejött, mégis dugába dől a projekt. Íme, pár soha el nem készült film a híresebbek közül.

#9

Ken Russell Drakulája

A finoman szólva is megosztó brit filmes lángelme régi projektje volt a Bram Stoker-adaptáció (állítólag az első forgatókönyv-verzióban balettnek indult), de hát már a hetvenes években is annyi Drakula-adaptáció létezett, hogy nagyon meg kellett volna indokolni egy újabb vérszívó-verzió legitimitását. Állítólag Russellnek sikerült, „kitaláltam, hogy miért akarna Drakula mindörökké élni” – nyilatkozta. Ha belegondolunk, hogy Oliver Reed lehetett volna a gróf, olyan színészek mellett mint Peter Ustinov vagy Peter O'Toole...

Mikor készült volna el? Valamikor a hetvenes években.

Miért nem készült el? John Badham készített egy Drakulát 1979-ben (Frank Langellával), ami után már senki sem akart pénzt adni Russellnek, még a Tommy és az Ördögök sikere alapján se.

Elkészülhet-e valaha? De hát minek?

Van valami hozzá fogható? Talán a Hammer-féle Drakula tudja csillapítani vérszomjunkat. No meg Russell nyolcvanas években készített Stoker-adaptációja, az annyirarossz-hogy-jó A fehér féreg búvóhelye (The Lair of the White Worm). No meg a Coppola-féle 1992-es Drakula, amit sokan konkrétan plágiummal vádolnak a Russell-féle forgatókönyv ismeretében...

#8

A pokol (L'Enfer) Henri-Georges Clouzot szerint

A francia zseni egyik legizgalmasabb filmterve volt a dantei című Pokol, amit már el is kezdtek forgatni. A féltékenységről szóló mozit félig fekete-fehérben, félig színesben forgatták volna le akkor forradalminak számító operatőri trükkökkel, a vágy titokzatos tárgya pedig Romy Schneider lett volna.

Mikor készült volna el? Nagyjából 1965-66-ra kész kellett volna lennie.

Miért nem készült el? Az első forgatási héten Serge Reggiani főszereplő betegedett le, utána meg a rendező Henri-Georges Clouzot lett beteg. Orvosi javaslatra tartottak szünetet, megszüntetés lett a vége...

Elkészülhet-e valaha? Nem. Serge Bromberg készített egy nagyszerű dokumentumfilmet 2009-ben egyszerűen L'Enfer d'Henri-Georges Clouzot címmel, amelyben sok látványtervet és leforgatott anyagot megcsodálhatunk.

Van valami hozzá fogható? Clouzot forgatókönyvéből végül Claude Chabrol forgatott filmet hasonló címmel. De ami a hatvanas években forradalmi lett volna, az sima krimi lett 1994-ben. No meg talán még elcsípjük a mozikban A feleségem történetét Enyedi Ildikótól.

#7

A sötétség mélyén Orson Wellestől

Joseph Conrad kisregénye, a Heart of Darkness régóta izgatja a filmeseket: „road movie” nemcsak egy ismeretlen világ, hanem az emberi elme mélyebb bugyrai felé is. De hát Orson Welles volt (és lesz) az el nem készült filmek koronázatlan királya.

Mikor készült volna el? Már a harmincas években. Állítólag ez volt az első befejezett forgatókönyve, még az Aranypolgár előtt megírta.

Miért nem készült el? Az RKO túl ambíciózusnak ítélte a tervet: Welles csupa lassú, „szemszög”-svenkben mesélte volna el az őrület felé közeledést.

Elkészülhet-e valaha? Wellesszel már biztosan nem, de aki kíváncsi a forgatókönyvre, elolvashatja. Rádiójátékot azért még sikerült készítenie belőle.

Van valami hozzá fogható? A Coppola-féle Apokalipszis most ugyanennek a kisregénynek az adaptációja.

#6

Tim Burton és Nicolas Cage Supermanje

Mivel a Burton-féle Batman-képregényfilmek annyira jól sikerültek, logikusnak tűnt, hogy ő rebootolja minden szuperhős legikonikusabbikát, Supermant. A film címe Superman Lives lett volna, és egészen odáig jutottak, hogy elpalltak 30 millió dollárt, hogy lefilmezhessék Nicolas Cage-et jelmezben. Itt lehet megnézni.

Mikor készült volna el? A kilencvenes évek vége felé.

Miért nem készült el? A szokásos „financial issues”. Pedig Nic Cage-nél nagyobb képregényrajongót nem ismerünk, még a gyerekét is Kal-Elnek hívják Superman kriptoni neve nyomán. Ő maga is szuperhősről választott művésznevet.

Elkészülhet-e valaha? Noha mindkét fontos alkotó él és dolgozik, olyan formában biztosan nem.

Van valami hozzá fogható? Talán a Burton-féle Batmanek? Talán a Cage-féle A szellemlovas (Ghost Rider)? Valószínűleg egyik sem.

#5

Pálfi György Toldija

A Taxidermia óta várjuk, hogy Pálfi rendes költségvetéssel készítsen egy szerzői-műfaj hibridet. A Toldi lett volna a tökéletes Szubverzív Magyar Film, ami egyszerre szólhatott volna az irodalmi adaptációra számító emberekhez és a perverz filmrajongókhoz.

Mikor készült volna el? A kétezertízes évek végén.

Miért nem készült el? Az akkor még frissnek számító Andy Vajna-féle filmgyártási rendszerben készült volna el, és már meg is volt szavazva a költségvetése – végül maga a „magyar-amerikai” mogul fújta le az egészet, állítólag azért, mivel nem bízott Pálfi zsánerrendezői képességeiben, és egy kaszkadőrszakértővel csináltatta volna meg az akciójeleneteket.

Elkészülhet-e valaha? Mi mindenesetre roppantul drukkolunk.

Van valami hozzá fogható? Friss és meleg a nemrég elhunyt Jankovics Marcell animációs Toldi-sorozata, Pálfinak azóta pedig már két friss filmje is van, az egyik mozibemutatóra vár.

#4

Werner Herzog: The Conquest of Mexico

Werner Herzog nemcsak a filmtörténet legkultikusabb élő figurája, de a dzsungelben filmezés nagymestere is. Ám hiába sikerült átvitetnie kézzel egy gőzhajót egy hegyormon, a Mexikó meghódítását nem tudta összehozni. Pedig tökéletesen kikerekítette volna a Fitzcarraldót és az Augirre-t trilógiává: a címnek megfelelően Mexikó európai kolonializációját regélte volna el az őslakosok szemszögéből.

Mikor készült volna el? A hetvenes évek legvégén, a nyolcvanas évek elején.

Miért nem készült el? Az Apokalipszis most sikerén felbuzduló Francis Ford Coppola lett volna a producer, de Szívbéli (One from the Heart) című filmje akkorát bukott 1982-ben, hogy a cége csődbe ment, így nem tudta megelőlegezni a húszmillió dollárt.

Elkészülhet-e valaha? Ugyan Herzog a mai napig él és alkot, inkább dokumentumfilmekkel kényezteti a rajongóit, szóval kicsi a valószínűsége. Az 1991-ben elhunyt Kinski nélkül meg talán értelme se lenne.

Van valami hozzá fogható? Az említett Fitzcarraldo és az Aguirre, Isten haragja újranézése pótolhatja a hiányt, de ha dzsungelre vágyunk, akkor a Cobra Verde, vagy a Hajnali mentőakció (Rescue Dawn) is megteszi.

#3

Jodorowsky Dűnéje

Sokak szerint a leggigantikusabb megvalósulatlan projekt a filmtörténetben, a chilei zseni már a storyboardig és a castingig is eljutott, rettentő sok dizájn készen állt a forgatásra. Bővebben itt írtunk a Dűne megvalósulatlan és megvalósult adaptációiról.

Mikor készült volna el? A hetvenes évek derekán.

Miért nem készült el? Egyetlen hollywoodi stúdió sem merte bevállalni a telefonkönyv vastagságú forgatókönyvet.

Elkészülhet-e valaha? Jodorowsky szerint végülis akár, de akkor már talán inkább animációs sorozatként tudná elképzelni. Ha igen, akkor viszont sietni kellene, hiszen a mester jövőre tölti a 93-at.

Van valami hozzá fogható? Lynch végül elkészített egy bukott Dűnét, aztán tévésorozat is lett a Herbert-könyvfolyamból, no meg épp most megy a mozikban Villeneuve rég dédelgetett adaptációja. De ha ránk hallgattok, a Vakondot (El Topo) nézitek meg. Vagy az el nem készült filmről szóló dokumentumfilmet: Jodorowsky's Dune (2013).

#2

Buñuel Odalennje

Buñuel és állandó kései alkotótársa, Jean-Claude Carriére nemcsak hogy már megírta Joris-Karl Huysmans Ott ​lenn (Là-bas) című, sátánizmussal, ördögűzéssel, gyerekgyilkosságokkal foglalkozó, felkavaró regényéből a forgatókönyvet (ami azóta megjelent magyar nyelven is, kötetben), de még a főszereplő is ki volt nézve: az azóta adóturistává vedlett, akkor még feltörekvő Gerard Depardieu.

Mikor készült volna el? A hetvenes évek végén – helyette inkább leforgatták Buñuel utolsó filmjét, A vágy titokzatos tárgyát.

Miért nem készült el? Ez a legelképesztőbb. Nem tudjuk. De az utolsó pillanatban megijedt stúdiófőnökökre gyanakszunk, akik nem akartak a Viridianához hasonló botrányt.

Elkészülhet-e valaha? A jogok tisztázása után végülis miért ne. Nem lesz túl buñueles, de talán hommage-nak megtenné.

Van valami hozzá fogható? A teljes Buñuel-életmű, no meg Ken Russell Ördögökje (The Devils).

#1

Kubrick Napóleonja

A „brit-amerikai” zseni Stanley Kubrick leggrandiózusabb filmterve volt, hosszú éveken keresztül gyűjtögette hozzá az anyagot. Mivel nem igazán hitt a tévében (akkoriban nem is lehetett), hömpölygő, óriási háborús-politikai mozieposz lett volna, akár a Barry Lyndonnál is hosszabb.

Mikor készült volna el? Talán a hetvenes évekre. Csakhogy épp 1970-ben bukott meg Szergej Bondarcsuk Waterlooja.

Miért nem készült el? Valószínűleg túl sokba került volna, és a Kubrick felé legendásan engedékeny stúdiók sem mertek volna reszkírozni egy ilyent, pláne azután, hogy Dino de Laurentiis mennyire pofára esett az említett Waterlooval.

Elkészülhet-e valaha? Ha igen, akkor értelemszerűen Kubrick nélkül. Úgy néz ki, hogy Spielberg felkarolja, mint az A.I. - Mesterséges értelmet (ami szintén Kubrick-terv volt). Sajnos, igen valószínű, hogy a grandiózus csatajelenetek már csak CGI-jal lesznek megvalósítva.

Van valami hozzá fogható? Abel Gance gigantikus némafilmje és az említett Waterloo mellett Kubrick Barry Lyndonja. De lehet, hogy játszani szeretnénk – akkor meg a Napoleon: Total War című videójáték is bejöhet. Ha meg csak nézegetnénk a díszlet- és jelmezterveket, a Taschen kiadó szentelt ennek az el nem készült filmnek egy csodaszép kiadványt.