Érkező videójáték-adaptációk

Az, hogy műfajok, műnemek, sőt teljes iparágak átjárhatóak, 2021-ben már rég nem nagy megállapítás. Ma már minden: minden. De mivel ma a videójátékok legalább ugyanakkora bizniszt jelentenek (ha nem még nagyobbat), mint a filmek és sorozatok, legalább van rá esélyünk, hogy néhányukból rendes költségvetésű, az eredeti mű alaphangulatához méltó valamit kapjunk – a nemrég bemutatott Monster Hunter-, Mortal Kombat-filmektől eltérően. Íme, pár nemsokára érkező vagy nemrég bejelentett játékadaptáció, amit nagyon várunk.

#10

The Division

A Tom Clancy nevét bitorló és lassan mindenhez odabiggyesztő Ubisoft elég jól keres a disztópikus, militáris Division-játékokból (nagy sztorijuk nincsen, kizárólag online játszhatóak), tehát szinte törvényszerű, hogy előrukkoljanak egy filmmel vagy sorozattal. Nos, a Netflix minden ilyesmire nyitott, és úgy tűnik, hogy náluk valósul meg az adaptáció, amiben elvileg Jake Gyllenhaalt és Jessica Chastaint láthatjuk majd, Rawson Marshall Thurber (Felhőkarcoló) rendezi, a producer meg a Deadpool 2 kapcsán ismert David Leitch. Magyarán: olyan lesz, amilyen lesz.

#9

Just Cause

A már a negyedik résznél tartó Just Cause-sorozat eleve a nyolcvanas évek akciófilmjeinek paródiája egy Rambónál is rambóbb figurával, úgyhogy nem túl nehéz feladat megütni azt a megfelelő hangnemet, ami a gúnyolódás és az hommage tökéletes keveréke. Egy időben Jason Momoát rebesgették Rico Rodriguez szerepére, ma viszont elég nagy a csend az „élőszereplős” mozifilm körül, úgyhogy Michael Dowse rendező és Derek Kolstad forgatókönyvíró nevén kívül alig biztos valami. Bősz robbantásokat már láttunk filmvásznon eleget, szóval az nem nagy kunszt, inkább arra lennénk a leginkább kíváncsiak, hogyan oldják meg a főhős mozgását igencsak segítő csáklyahorog-siklóernyő kombó zsigeri élményének átadását a gyanútlan nézőnek...

#8

Resident Evil

Nagyon felpörögtek a dolgok a Japánban eredetileg Biohazard címmel ismert játéksorozat körül. Hol van már a Milla Jovovich nevével „fém”jelzett filmsorozat? A Netflix nemrég mutatta be a Resident Evil: Infinite Darkness / A kaptár: Végtelen sötétség című, teljesen CGI-vel készült minisorozatot (itt írtunk róla nemrég), ehhez képest most már szinte biztos, hogy az idén megnézzük az új, „élőszereplős” prequel-filmet, a Resident Evil: Welcome To Raccoon City-t, sőt, állítólag moziban. Emelett viszont a Netflix tovább görgeti a sorozatszekeret is: live-action szériával készülnek, amiben A drótból is ismert Lance Reddick alakítja a Albert Wesker főgonoszt, és valamikor jövőre várható.

#7

Ghost Of Tsushima

A Sony tavalyi legnagyobb meglepetése a nyílt világú, feudális Japánban játszódó, gyönyörű színdramaturgiájú Ghost Of Tsushima volt, és mivel a Playstationnak új vezetősége van, amelyik még nagyobb átjárhatóságot akar a különféle műfajok között, nem telt sok időbe, amíg bejelentették: a John Wick-filmek rendezője, Chad Stahelski csinál mozit a szamuráj-hitvallást bosszúszomjra és lopakodó harcmodorra cserélő Jin Sakai történetéből, aki egyedül száll szembe a hódító mongol hordával. Már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy a moziban is lesz-e Kuroszava-mód fekete-fehér képpel és monó hanggal...

#6

Tomb Raider: Obsidian

Ez egy olyan film, amiről igazából már elég sokat lehet tudni, hiszen a 2018-as Lara Croft-rebootot folytatja ugyanazzal az Alicia Vikanderrel. Arról sajnos le kellett mondanunk, hogy mi magunk kapaszkodjunk (billentyűzet vagy kontroller segítségével) égő repülőgéproncsokba meg dzsungelliánokba, az életünkkel dacolva, de cserébe egy decens, vállalható moziélményt kaptunk, aminek nem is volt kérdéses a folytatása (hiszen a 2013-as, PS3/X360-generáción dobbantó Tomb Raider-reboot is háromrészes lett). Mondani sem kell, hogy közbeszólt a koronavírus, de legalább gőzerővel folyik a munka, a forgatókönyv első változata idén májusban lett kész.

#5

Fallout

Miközben az azóta Microsoft-leányvállalattá lett Bethesda büszkén vállalta, hogy rendes történet helyett mikrotranzakciókból gondolná tovább a Fallout posztapokaliptikus, nukleáris sugárzástól sercegő, ötvenes évekbeli, valaha krómozott, most rozsdás autókkal, no meg fekete humorral tarkított retrofuturista világát (és kapott is egy maflást érte a rajongóktól), az Amazon is bejelentette, hogy tévésorozatot készíttet a Westworld alkotóival a Prime Video streamingszolgáltatása számára. Sok konkrétumot sajnos egyelőre nem lehet tudni a Fallout-tévéshow-ról, de arra máris nagyobbacska összeget mernék feltenni, hogy lesznek benne recsegő slágerek az ötvenes évekből.

#4

Metal Gear Solid

Elképesztő, de az első Metal Gear-játék 1987-ben jelent meg. Na most ehhez képest Jordan Vogt-Roberts (Kong: Koponya-sziget), aki a filmet elvileg rendezni fogja, mindössze hároméves volt akkor. A videójátékok történetének egyik legrégebbi és legfontosabb franchise-záról van szó, amit Kodzsima Hideo vaskezekkel irányított egészen a Konamival való szakításáig (2018-as, a szériához méltatlan Metal Gear Survive című spinoff már nélküle készült). Hogy miért fontos ez? Nos, Kodzsima eleve nagyon mozisra tervezte a játékait, de egyúttal nagyon önreflexívre is, ami ma már talán egyértelműbb, de a monjduk húsz évvel ezelőtti játékiparban korántsem volt az. Szóval a lopakodós, taktikai, erősen katonai jellegű játéksorozat valószínűleg egy fifikásabb direktor kezében muzsikálna igazán jól, a megszokott hollywoodi sémákat hamar ledobná magáról, még akkor is, ha a felszínen azokkal játszik el a legszívesebben. Ráadásul japán játékról lévén szó meglehetősen nagy benne a WTF-momentumok sűrűsége, és gyanítható, hogy ezekből erősen visszavesznek majd a kedves amerikai közönség kognitív kapaciátásának tiszteletbe tartása végett. A lényeg: talán Oscar Isaac játssza majd a protagonista Snake-et (egy rajongó már össze is fotosopolta, lásd), de premierdátumról egyelőre nem szól a fáma.

#3

Uncharted

Úgy tűnik, az évek óta fejlesztési pokolban vergődő filmterv végre materializálódni is fog egy „élőszereplős” mozi képében. Úgy fest, hogy a műkincstolvaj Nathan Drake (Lara Croft, Indiana Jones, Allan Quatermain és Han Solo keveréke) valamiféle előzménytörténetére számíthatunk, amelyben a pókruhát levedlő Tom Holland alakítja a sármőr kalandort, Mark Wahlberg pedig Sullyt, a mentorát. A Naughty Dog hat (négy „rendes”, egy spinoff és egy mobil-) játékot megért szériájának lényege a felfedezés, ami klasszikus kalandfilmes toposzokért kiált. Ezt akkora költségvetéssel, ami a Sonynak van (aminek hálistennek nemcsak játékos, hanem filmes részlege is van ugyebár), valahogy csak tető alá hozzák – ha a bemutatót muszáj is volt eltolni jövőre a koronavírus miatt lelassult forgatás miatt. A rendező a Zombieland és a Venom direktora, Ruben Fleischer, szóval nagyon eredeti megoldásokra azért nem kell számítani, de legalább vágás lesz benne dögivel!

#2

Borderlands

A pörgős, dilis looter-shooter Borderlands-szériáról itt írtunk bővebben, azóta már le is forgatták (többek között Budapest mellett) az „élőszereplős” filmadaptációt, ami igazi sztárparádének ígérkezik: Cate Blanchett Lilithként, Kevin Hart Roland szerepében, Jack Black mint az idegesítő Claptrap robot, no meg Jamie Lee Curtis Dr. Tannis búrájában fogja megtisztelni a nagyvásznakat. A rendező a véres mozijairól ismerős Eli Roth (Motel, Kabinláz), és egyelőre nincsenek rendes karakterfotók, csak holmi sziluettes teaserek, de most már nagyon nagy vis maiornak kell megtörténnie, hogy 2022-ben ne lássuk moziban a sivatagos Pandora bolygón kincsvadászó figurákat.

#1

The Last of US

A Naughty Dog eredetileg még 2013-ban, a Playstation 3-korszakban mutatta be műfajújító alkotását, amit tavaly követett a folytatás (itt írtunk róla bővebben). Nos, az HBO készít belőle (mini?)sorozatot, és a Csernobil showrunnere, Craig Mazin bábáskodik fölötte, úgyhogy még akár reménykedhetünk is, hogy nem Csak Egy Újabb Posztapokaliptikus mozgóképélményben lesz részünk. Egyelőre nehezen tudjuk elképzelni, hogy szállítja a minisorozat azt a fajta kötődést, ami a játék irányítása(ának illúziója) közben jön létre a játékos és a két főhős, a romos, zombikkal teli Egyesült Államokon végigbukdácsoló Joel és Ellie között, de szeretnénk kellemesen csalódni. A Trónok harcából is ismert Pedro Pascal lesz előbbi, míg a még kisgyerek Ellie-t a 17 éves Bella Ramsey alakítja majd, és 2022-re várhatjuk. Talán még Enyedi Ildikó is forgat hozzá egy epizódot...