Hogyan mozizzunk otthon?

A koronavírus nemcsak a munkára, az oktatásra – és a hétköznapi élet szinte minden más aspektusára – van kihatással, hanem a mozgókép-fogyasztási szokásainkra is. Lehet, hogy otthon dolgozol, otthon pesztrálod a gyereket, de este mégiscsak megnéznél valamit, sőt, talán sokkal több valamit, mint máskor. Összeszedtünk néhány legális lehetőséget. Ja, és a toplista-jelleg itt most csak a lapozás végett van, semmi rangsorolás nincs benne.

#10

Fizetős Youtube (Premium)

Ennek sok értelme nincs, mert egy kis adblockkal számítógépen máris reklámmentesen tudunk jutyubozni, de ha okostévén, nagyban, távirányítóval hátradőlve néznénk a Google videómegosztó-óriásának tartalmát, akkor ez az egy eszközünk van a reklámmentesítésre. Hátránya, hogy igazán jó minőségű filmek nincsenek rajta, de a szemfülesek felfedezhetnek olyasmiket, amik a különböző jogvédő szervezek figyelmét egyelőre elkerülték. Vannak viszont izgi tartalmak is, mint például a Filmtett csatornája, köztük az általunk gyártott dokfilmes websorozatokkal és a nyári táborunkban készült rövidfilmekkel.

#9

Legális torrentezés

Igen, ilyen is van, hiszen maga a technológia nem illegális, csak legtöbb esetben a megosztott tartalom az. Viszont kerül pár film, ami annyira régi, hogy átkerült public domainbe, tehát nem fenyegetheti jogkövetelés. Ez a szájt pl. konkrétan ilyen közkincs-torrenteket listáz, válogassunk bizalommal, van köztük Chaplin is. És ha tudtok még efféle legális torrentekről, ne tartsátok meg magatoknak!

#8

Tévé

Ugyan hagyományos tévéadót normális keretek között a világért sem ajánlanánk (hiszen ki akar úgy filmet nézni, mint a kilencvenes években, tampon-, pelenka- és mosogatószer-reklámokkal tarkítva?), de ha nagyon kifogyunk, lehet tenni egy próbát, hiszen az esti műsorsávokban néha el-elrejtenek egy filmklasszikust. Szóval nem kell karácsonyig várni a Reszkessetek, betörők! újrajátszásáért, választhatunk mi is valamit egy török szappanopera és egy amerikai reality show borzalmasan szinkronizált verziója között elrejtett mozikból. Csak a propagandát sikerüljön kikerülni valahogy. Tévéműsor-ajánlókat is várunk kommentbe!

#7

A meglévő, porosodó Blu-ray-, DVD-lemezeink és VHS-kazettáink

Itt az idő, hogy előszedjük az eltűntnek hitt videótékánk gyöngyszemeit, és nosztalgiázzunk egy óriásit. Főleg akkor lehet hatalmas trip az egészből, hogyha megtalálunk egy-egy régi VHS-t, rajta nem is egy, hanem két akciófilmmel, és a kazetta végére elrejtett, valamelyik német tévéadóról vételezett szoftpornó-részletekkel. Neked mi a kedvenc VHS-élményed?

#6

Alkalmi filmes listák

A járvány alkalmából nagyon sokan tettek ingyenesen vagy olcsón elérhetővé különböző filmeket, itt listázunk párat: a magyar Candide-rajzfilmsorozat, az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál ingyenes listája, de a Magyar Filmarchívum is meghosszabbította a nemzeti ünnep alkalmából nyilvánossá tett filmjei megnézhetőségének idejét. Ha bármilyen hasonló opcióról tudtok, nyugodtan kommenteljétek be!

#5

Káeruópában nem működő streaming-szolgáltatók

Ha még több klasszikus csemegét akarunk, akkor ott van a zseniális Criterion Channel, ha a bébi Yodára vagyunk kíváncsiak, akkor pedig a nemrég indított Disney+, Amerikában meg a Netflix két alternatívája a Hulu és a Vudu, sok eredeti tartalommal – ezek abban hasonlítanak, hogy nálunkfelé nem elérhetőek (sőt, odaát az HBO-nak is van egy jobb verziója, a GO mellett az HBO NOW). Ha van kedvünk kicsit kísérletezni különböző VPN-szoftverekkel (mint pl. a Hola), akkor viszont akár ezeket is nézni tudjuk. Hátránya, hogy valószínűleg csak számítógépen.

#4

Amazon Prime Video

Az Amazon retail-óriás streaming-szolgáltatója saját tartalom szempontjából nemhogy az HBO-val, de egyelőre a Netflixszel sem tudja felvenni a versenyt, de azért itt is van pár Oscar-díjas film és/vagy blockbuster, ami akár hónapokig lekötheti a nagyérdemű figyelmét. Árban az HBO és a Netflix között van, de kommunikáció szintjén ezzel van a legtöbb probléma: belépés nélkül még azt sem sikerült szöveges formában, listaként megtalálni, hogy az illető országokban pontosan mi a kínálat. Láttál valami szuper tartalmat az Amazonon? Oszd meg velünk, de főleg a többi olvasóval! Az Amazon Prime-ról a 2017-es tapasztalatok alapján ezt írtuk.

#3

Netflix

Úgy tűnik, a Netflix komolyan veszi azt, hogy teljesen leváltsa a hagyományos tévézést, annak minden rákfenéjével együtt, és a lehető legszélesebb embertömegeket átcsábítsa. Ennek érdekében a filmek és hagyományos értelemben vett tévésorozatok mellett van mindenféle stand up comedy, reality show, sőt, még Discoveryről ismerős, gyanús igazságtartalmú „ismeretterjesztő” műsorokat is gyártanak, szóval van itt minden, és az utóbbi másfél-két évben gagyi tartalom is dögivel, így hát ember legyen a talpán, aki el tud igazodni az egyre hatalmasabb kínálatban. Persze, ízlés kérdése. Íme, egy komplett lista arról, hogy éppen mi található meg a romániai Netflix filmes és tévés, illetve a magyarországi Netflix filmes és tévés kínálatában. 2017-ben ezt írtuk a Netflixről az akkori tartalom alapján – ha úgy érzitek, van valami kihagyhatatlan, kommentáljátok be ide, vagy a cikk Facebook-megosztása alá!

#2

HBO GO

A  jó öreg HBO appja még mindig botrányosan működik, ha összehasonlítjuk a Netflixével (nincs surround hangzás, nincs 4K, sőt a Full HD is sokszor gyanús, nem megy minden okostévén, sokkal többször fagy le etc), de legalább olcsóbb (Romániában fele a legolcsóbb Netflix-előfizetésnek), és tartalom szempontjából talán jobb a helyzet. Már csak azért is, mert a folyamatosan érkező friss tartalom (romániai lista – katt, magyarországi lista – katt) mellett olyan igazi tévés klasszikusokat lehet bármikor megnézni, mint a Drót (The Wire) vagy a Maffiózók (Sopranos), szóval ha pótolni akarunk valamit, akkor hajrá. Persze, az újdonságaikat is szeretjük – ha te is szereted, és látsz valami kihagyhatatlant, ugyanaz vonatkozik, mint a Netflixre: kommentáld be ide, vagy a cikk Facebook-megosztása alá.

#1

MUBI és TIFF Unlimited

Ha unjuk az egyforma hollywoodi cuccokat, akkor még mindig ott van a világszerte elérhető MUBI, illetve a csak Romániában működő, a TIFF fesztivál online verziójaként funkcionáló TIFF Unlimited. Fesztiválfilmek, indie alkotások, sőt a MUBI esetében klasszikusok is elérhetőek – igazi cinefilek itt találják a legtöbb gyöngyszemet. Ráadásul a MUBI-t most három hónapig egy euróért elérhetjük, szóval kifogásunk se maradt. Amellett, hogy sok okostévén sajnos nem működik, szóval böngésző mellett csak az Android TV platformokon nézhető, egyetlen hátránya, hogy kurátori rendszerben zajlik a tartalomfrissítés, tehát éppenséggel nem tudunk bármikor bármit megnézni, hanem folyamatosan változik a kínálat – de most viszont pont Joseph Losey-retrospektív van, úgyhogy hajrá!