Kedvenc Harvey Keitel-szerepeink

A ma 81 éves színészóriás irgalmatlan, 127 mozit lajstromozó életművéből válogattunk filmeket. Nehéz dolgunk volt, még akkor is, ha nagyrészükben nem ő a főhős, hanem mellékszereplőként lopja el a show-t. Tudtad, hogy az édesanyja máramarosi származású volt?

#10

La mort en direct / Halál egyenes adásban / Death Watch (r. Bertrand Tavernier, 1980)

Keitel figurája szolgáltatja a szemszöget... de milyet! Ebben a futurisztikus drámában (vagy műfajtalan, auteurködő sci-fi-ben) az a feladata főhősünknek, hogy a szemébe szerelt kamerával közvetítse egy haldokló nő végnapjait. Keitel Romy Schneiderrel való összhangja páratlan.

#9

Finding Graceland / Elviszlek Memphisbe (r. David Winkler, 1998)

Normális embernek nem jutna eszébe, hogy Harvey Keitelre castingolja Elvist. Persze Keitel nem is Elvis ebben a road movie-ban, hanem csak egy Elvis-utánzó. Vagy mégsem?

#8

To Vlemma tou Odyssea / Odüsszeusz tekintete / Ulysses' Gaze (r. Theodoros Angelopoulos, 1995)

Keitel ekkor már nagy névnek számított, amitől még szimpatikusabb lesz a döntése, hogy szerepet vállal kisebb, független és/vagy európai produkciókban is. Itt a görög rendezőlegenda filmjében alakít egy filmrendezőt, ami különösen nagy megtiszteltetés egy színész számára, főleg, hogy egyben filmtörténész is: egy görög némafilmet is próbál felkutatni és összerakni.

#7

Reservoir Dogs / Kutyaszorítóban (r. Quentin Tarantino, 1992)

Kis túlzással kijelenthető, hogy Tarantino Keitelnek köszönheti a karrierjét. Ha Harveynek nem tetszik meg a forgatókönyv és nem száll be koproducerként, talán sosem készül el Quentin legendás debütfilmje a félresikerült rablásról a színkódokkal jelölt gengszterekkel.

#6

Youth / Ifjúság (r. Paolo Sorrentino, 2015)

Sorrentino mozija a két doyen (Keitel mellett Michael Caine) jutalomjátéka, ráadásul Keitelnek másodszor adatik meg az a megtiszteltetés, hogy filmrendezőt alakítson ebben a – távolról, hunyorítva – Fellinire emlékeztető kontextusban.

#5

Bad Lieutenant / Mocskos zsaru (r. Abel Ferrara, 1992)

Egy zsaru, aki pont olyan romlott, mint azok, akiket meg kellene büntetnie. Keitel az antihős szerepébe is csempész némi szimpátiát, vásznon való jelenléte bevállalós és lehengerlő.

#4

Mean Streets / Aljas utcák (Martin Scorsese, 1973)

Néhány kevésbé népszerű próbálkozás után ez a film végre megcsinálta a Scorsese és a Keitel karrierjét is. Mindketten (sőt, mindhárman, hisz a másik főszerep a Robert De Niróé) azt csinálják, amihez értenek: New York-i olaszokat rendeznek, illetve alakítanak.

#3

The Last Temptation of Christ / Krisztus utolsó megkísértése (r. Martin Scorsese, 1988)

Marty tudja, mert papnövendék volt: ahol Dafoe a Jézus, ott Keitel a Júdás. Ez sem főszerep, de Keitel drámai mélységet visz a tépelődő áruló archetipikus figurájába.

#2

Pulp Fiction / Ponyvaregény (r. Quentin Tarantino, 1994)

Rövid szerep, de nagyon emlékezetes. Mr. Wolf, aki kihúz a szarból, ha nem akadékoskodunk. Jótanács kezdő bérgyilkosoknak, ha agyat kell takarítani a kocsiülésről. Pár érdekesség a filmről: Negyedszázada káromkodnak rendületlenül Vincent Vegáék.

#1

The Piano / Zongoralecke (r. Jane Campion, 1993)

A „girl next door” archetípusa szomszédbácsivá változik ebben az ausztrál kosztümös filmben, ami egyébként a két színésznőnek járó szobor mellett a legjobb forgatókönyv Oscar-díját is megkapta. Keitel nemcsak a főhőst (Holly Hunter) csábítja el, hanem a nézőt is.