Kedvenc home invasion thrillereink

Jordan Peele új filmje, a Mi / Us egy metafizikai csavart adott a home invasion thrillereknek, így hirtelen felindulásból visszagondoltunk kedvenc hasonló filmjeinkre, amelyekben a gonosz ott talál meg, amit a legbensőségesebbek hittünk: az otthonunkban. Íme, kilenc otthoninváziós mozi a friss tizedik mellé.

#9

James DeMonaco: A bűn éjszakája / The Purge (2013)

A film ügyetlensége ellenére műfajt, de legalábbis sorozatot teremtett: a következmények nélküli randalírozás, az „egy éjszakára legális minden bűn” szubzsánerét. Ebben még egy gazdag családot vegzálnak a betolakodók, aztán később kilépnek az otthoni keretből.

#8

Fred Walton: Ismeretlen hívás / When a Stranger Calls (1979)

A betelefonálós thriller. Egy bébiszittert zavar folyamatosan egy férfihang: megnézted már a gyerekeket? Természetesen ennek is van remake-je, meg folytatása is.

 

#7

Alexandre Bustillo - Julien Maury: A betolakodó / À l'intérieur / Inside (2007)

A bő tíz évvel ezelőtt futó francia horror-újhullám („új francia extrémizmus” vagy „extremitás”) egyik legdurvább alkotása ez, ahol egy szülés előtti nőt terrorizál egy betolakodó. Illetve hát a terrorizál, és a betolakodó terminusok eléggé eufemizálóak. Annyit mondok, hogy van benne olló (és Vanessa Paradis kistestvére).

 

#6

Alex van Warmerdam: Borgman (2013)

Ebben a roppant szürreális filmben a bozontos betolakodó célja nem a megsemmisítés, se nem a vagyonszerzés, hanem...  Nem tudjuk. Lehet, hogy ő sem. A film inkább Pasolini Teorémájára hasonlít, mint az amerikai inváziós thrillerekre, de attól még a nyugtalanító érzés nagyon is megvan benne.

#5

Gerald Kargl: Angst (1983)

Ez a film kissé rendhagyó ebben a listában – abban az értelemben, hogy most nem is annyira a rettegő, hanem inkább a rettegett ember bőrébe kell belebújnunk. És nem is olyan egyértelmű, hogy melyik félelmetesebb. Ez a kisköltségvetésű osztrák kultuszfilm ráadásul nagyon leleményes képi megoldásokat is mutat.

#4

David Fincher: Pánikszoba / Panic Room (2002)

Fincher klausztrofób thrillerjében Jodie Foster húzódik meg egy hatalmas ingatlanba beépített pánikszobában. Egy cukorbeteg kislánnyal viszont nem olyan könnyű sokáig átvészelni egy betörést. Nemcsak a rettegni szeretőknek érdekes a film: akkor is az, ha megnéznéd, hogyan nézett ki Kristen Stewart 12 évesen.

#3

Sam Peckinpah: Szalmakutyák / Straw Dogs (1971)

Egy amerikai matematikus (az ős-geek szerepében Dustin Hoffman) nejével Angliába költözik, ráadásul vidékre. Az amerikai, élhetetlenül erőszakosabb légkör elől menekülnek -- csak nem jó helyre. A zsáner alapfilmje a rendező nevéhez méltóan tobzódik (akkori mércével mérve durva) erőszakos jelenetekben. Remake-je is készült 2011-ben, de azt – az angol vidékhez hasonlóan – jobb elkerülni.

#2

Terence Young: Várj, amíg sötét lesz / Wait Until Dark (1967)

Három gazember csempész keres egy játékbabát egy szerencsétlen vak nő lakásában. Igen, egy játékbabát, az ugyanis tele van heroinnal... Terence Young filmje jócskán megelőzte a korát, és nemcsak Audrey Hepburn miatt érdemes megnézni, hanem láthatjuk benne például a fiatal (és még hajjal is rendelkező) Alan Arkint is.

#1

Michael Haneke: Furcsa játék / Funny Games (1997)

Noha az osztrák mester megcsinálta egy évtized múlva a saját filmje amerikai snittről-snittre remake-jét, mi még mindig az eredetit szeretjük jobban. A legfélelmetesebb a filmben nem a két betolakodó ficsúr kedves mosolya és fehér öltözéke, hanem tettük teljes indokolatlansága, megmagyarázhatatlansága.