Kedvenc Mel Brooks-filmjeink

Hihetetlen, de 95-öt töltött az egyik legviccesebb amerikai ember. Minden formátumban és műfajban tudott maradandóan vicceset alkotni (ő az egyike a mindössze 15 darab EGOT-tulajdonosnak), de a moziban, más műfajok paródiájában érezte a leginkább otthon magát. Íme, kedvenc filmjeink tőle.

#8

Drakula halott és élvezi / Dracula: Dead and Loving It, 1995

A kilencvenes évekre kezdett némileg kifogyni a szusz a Brooks-féle poéngyárból, ebben a filmben is jut minden jó poénra két fárasztó, azonban Leslie Nielsen miatt újra- és újranézzük.

#7

Robin Hood, a fuszeklik fejedelme / Robin Hood: Men in Tights, 1993

A magyar kereskedelmi televíziók végmegoldása arra az alkalomra, amikor semmi más nincs, amit sugározzanak – éppen ezért méltatlanul alulértékelt darabja az életműnek. Szegény Cary Elwes karrierjét viszont jól tönkretette, ezután esélye sem maradt drámai szerepeket kapnia.

#6

Magasfrász / High Anxiety, 1977

Ha valakinek annyira felismerhető stílusa van, mint Hitchcocknak, akkor tökéletes céltáblája lesz a brooksi paródia-humornak. Persze, nem árt, ha előtte megnézzük felkészülés gyanánt a Szédülést (Vertigo).

#5

Producerek / Katasztrofális siker / The Producers, 1968

Ha nem is a legjobb filmje, de mindenképp a legjövedelmezőbb és legsikeresebb: Brooks Oscart kapott a forgatókönyvért, a filmből pedig hihetetlenül sikeres Broadway-darab lett. Enélkül nemcsak Brooks karrierje nem létezne, de a mai, a „rossz ízlés” humorával operáló amerikai filmek, sorozatok zöme sem.

#4

Bombasiker / Silent Movie, 1976

A Bombasikerben érződik a legjobban a brooksi éthosz: úgy parodizálni valamit, hogy közben valahol mélyen szeretjük, és alaposan ismerjük. Mel Brooks pedig a némafilm korszakában született, a hangosfilmmel együtt lett nagykorú...

#3

Űrgolyhók / Spaceballs, 1987

Elkerülhetetlen volt, hogy a Star Wars is megkapja a saját Mel Brooks-féle paródiáját. Tény, hogy rá kell hangolódni, de ha kicsit elengedjük magunkat, máris együtt repülünk az űrben Rick Moranis túlméretezett sisakjával.

#2

Fényes nyergek / Blazing Saddles, 1974

A klasszikus westernek pofátlanul önreflexív paródiája: mintha a Monty Python-féle humor vulgárisabb rétegeit importálták volna hollywoodi miliőbe. Ma már nem lehetne leforgatni.

#1

Az ifjú Frankenstein / Young Frankenstein, 1974

Látványában tökéletes reprodukciója, humorában pedig utánozhatatlan paródiája a klasszikus Universal-horroroknak. A Gene Wilder-Marty Feldman duó minden mondatával tarol. Azóta a horrorműfaj már saját paródiájává változott, úgyhogy valamire nagyon rátapintott Brooks és Wilder írás közben.