Kedvenc Wim Wenders-filmjeink

A német rendező ma lett 75 éves, és ugyan az utóbbi években a filmes termése finoman szólva egyenletlenre sikerült, attól még jó pár klasszikussal ajándékozott meg minket. Íme, néhány közülük. (Szavazni is lehet, mégpedig itt!)

#8

Tokyo-Ga (1985)

Wenders a legendás japán rendező, Ozu nyomába ered, de nemcsak a kontemplatív, lassú Ozut keresi Japánban, hanem magát Japánt is, pontosabban azt a Japánt, ami Ozunál talán még megvolt...

#7

A Föld sója / The Salt of the Earth (2014)

Az utóbbi években Herzoghoz hasonlóan egyre inkább a dokumentumfilmezés felé forduló Wendersből talán itt jön elő leginkább a fényképész: egy fotósról készített – mit mást, mint útifilmet, road-movie-t. Nemcsak vizuálisan lenyűgöző, hanem ökofilmnek sem utolsó.

#6

Az amerikai barát / Der amerikanische Freund (1977)

A tökéletes amerikai műfaji film, amit európai művészfilmes rendező készített – vagy a tökéletes európai művészmozi amerikai színészekkel és szüzsével. A két világ, Bruno Ganz és Dennis Hopper egymásnak ugrasztása.

#5

A dolgok állása / Der Stand der Dinge (1982)

Nem is lehetsz európai művészfilmes, ha egy adott ponton nem készítesz önreflexív, filmkészítésről szóló filmet. A Wendersé még jó is: a kamera fegyverré „nemesül” benne.

#4

Párizs, Texas / Paris, Texas (1984)

Wenders mintha addigi filmjeit szintetizálná talán leghosszabb mozijában. Minél jobban szereti Amerikát, annál kevésbé tudja felejteni az európai filmgyártási struktúrákat. A kontemplatív filmezés apotheózisa, amely huncut, szubverzív módon amerikai színészekkel és stábbal hódította meg a mozikat.

#3

Berlin felett az ég / Der Himmel über Berlin (1987)

Mit lehet még elmondani erről a filmről, amiről annyi mindent elmondtak? Az arthouse, stílusvezérelte filmezés és a mainstream tökéletes összeházasítása. És hát már megint, mint még mindig Wendersnél: a genius loci, itt szó szerint is a hely szelleme – hiszen az angyal is egyfajta szellem, túlvilági lény.

#2

Alice a városokban / Alice in den Städten (1974)

Ez a film is road-movie, mégpedig a legvalószínűtlenebb páros utazásáról szól: egy reptéren felejtett kislányé és egy apaságra talán még sose gondolt férfié. Wenders az egymáshoz nem illőkből hozza ki a tökéletes harmóniát.

#1

Az idő múlása /  Im Lauf der Zeit (1976)

Sok minden miatt emlékezetes ez a film, de talán ez az, amely a legjobban megragadja a hely(ek) szellemét, ahol forgatták, illetve megmutatja azt a titokzatos folyamatot, amely mentén a férfibarátságok szövődnek. Nemcsak az egyik legjobb Wenders-film, hanem az egyik legjobb road-movie is. Evör.