Maszkok bevásárláshoz

Járvány idején maszkhiány van, szóval inspirációnak összeszedtünk pár ijesztő, vagány, hasznos, vagy csak badass maszkos karaktert a kedvenc filmjeinkből. Ezekkel tuti sikerünk lesz, ha leugrunk vásárolni. Vigyázat, a szkafanderek jövő héten következnek!

#10

Onibaba

A cím kb. annyit tesz, hogy vén boszorka, de ennél azért kicsit többről van szó Kaneto Sindó buddhista gyerekmesén alapuló horror-klasszikusában. A lényeg az, hogy a szörnyűséges lény egy anyós. Tessenek vigyázni az ilyennel!

#9

Jason Vorhees (Péntek 13-sorozat)

A nyolcvanas évek egyik legikonikusabb horror-arcpótléka mindössze egy hokimaszk. Ezt is kell tudni hordani!

#8

Christiane (Les Yeux sans visage / Szemek arc nélkül)

Georges Franju horror-klasszikusában egy bedilizőfélben lévő plasztikai sebész a saját, balesetet szenvedett lányának próbál új arcot varázsolni. Ez ilyennel valószínűleg nem is annyira riadalmat, hanem fagyos, egzisztencialista borzalmat keltenénk a sarki ABC-ben.

#7

Stanley Ipkiss / The Mask (A maszk)

Jim Carrey egyik legemlékezetesebb szerepében egy nagyon virító zöld maszkot visel, ami a legvadabb álmait is valóra váltja. Igazi eszképista kamasz-mozi: kemény munka helyett egy artefaktum oldjon meg mindent helyettünk, felelősségvállalás nélkül, mi?

#6

Rorschach (Watchmen)

Ez a maszk nem tűnik túl hatékonynak levegőszűrésileg, főleg, hogy a karakter sem a higiéniájáról híres, de izgalmasnak izgalmas, az szent. Mindig változik, és kiismerhetetlen, legfeljebb az interpretálását lehet megkísérlelni, de azt sem mindig sikeresen. Ha nem félsz kitölteni egy online Rorschach-tesztet, ide kattinthatsz.

#5

Bane (The Dark Knight Rises / A sötét lovag - felemelkedés)

Szegény Tom Hardy többször visel maszkot az átlag hollywoodi színészeknél, nem számít, hogy pro- vagy antagonista. A Batman egyik ellenségeként viselt lélegeztőgép viszont nem friss levegőt, hanem szteroid-szerű drogot pumpál a figura légzőrendszerébe, így érthető, hogy miért nem válik meg szívesen tőle.

#4

Vasember (Iron Man)

A Marvel-hősök maszkjai általában elég gyengén izolálnak, Amerika kapitány például simán elkaphatna valami vírust. Pókember már egészarcosat visel, de a legjobban a Vasember fullos páncélja szigetel. Ezzel aztán bárhová be lehet menni!

#3

Darth Vader (Star Wars)

Minden fantasy-űroperák fantasy-űroperájának főgonosza, az Új-Hollywood óta íródó filmtörténet talán legismertebb rosszfiúja kétségtelenül Darth Vader. Szamurájmaszkból inspirálódott fejfedője egyben lélegeztetőgép is, úgyhogy a social distancingre is megfelel. Ha erőnk is van hozzá, akkor a kenyeret és az élesztőt is el tudjuk venni telekinézis segítségével, nem kell fizikai kontaktust létesíteni. Tökéletes!

#2

Immortan Joe (Mad Max)

A legújabb Mad Max nagyon szereti a maszkokat, a címadó hős arcát is szinte végig az takarja (mondhatni Mad Mask, haha), de legbadassebb dizájn mindenképp a főgonoszé. Na, ezzel ugorj le a közértbe korona idején!

#1

Hannibal Lecter (A bárányok hallgatnak, A vörös sárkány, Hannibál, etc.)

Ez egy olyan maszk, ami nem azért létezik, hogy ne engedjen be valamit, hanem hogy ne engedjen ki valamit. Szájkosár inkább, és könnyű belelátni akár a cenzúrát is az emberevő zseni történetébe, pedig ugyebár azért létezik, hogy Anthony Hopkins ne tudjon megharapni. Kár, hogy a megharapás a legkisebb rossz, amit velünk tehet a doki. De legalább nem tudja felfalni a frissen sütött házikenyerünket.