Tömegjelenetek, amiket az idén nem lehetett volna leforgatni

2020 a koronavírus miatt elhalasztott forgatások és bemutatók éveként fog bevonulni a filmtörténetbe. A Dűne meg az új James Bond-mozi nézegetése helyett legalább mélázzunk el, milyen lehetett statisztának lenni a filmtörténet aranykorában, amikor még nem CGI-vel vagy felfújható manökenekkel hoztak létre óriási tömegeket.

#8

Zombifilm: Dawn of the Dead / Holtak hajnala, 1978 és 2004

Mi lenne jobb nyitány egy efféle listához, mint a vírusok terjedésére amúgyis is rímelő zombifilm (klasszikusban és remake-ként)? Ráadásul a Holtak hajnala egy plázában játszódik, ahol önfeledten korzóztunk még 2019-ben... Ugyan az efféle zombifilmekre nem a nagyon nagy költségvetés (ergo a nem nagyon nagy statisztéria) a jellemző, azért ma már necces lenne ilyesmit forgatni még akár 3-4 egymás nyakába lihegő zombival is...

 

#7

Sci-fi/akció: Stargate / Csillagkapu, 1994

Roland Emmerich filmje valószínűleg az utolsó nagy hollywoodi produkció volt, amiben többezer embernyi statisztatömegek mozognak. Persze, van köztük felfújható baba is dögivel, de ezzel leáldozott a nagyon nagy tömegek kora, innentől vette át az uralmat a CGI.

#6

Sci-fi/disztópia: Metropolis, 1927

Fritz Lang gigantikus, műfajteremtő filmje több mint harminchétezer statisztát használt fel óriási díszletei megtöltéséhez. A lista aprólékosan le volt bontva, például 500 alultáplált kisgyerek is kellett. A gazdaságilag romban lévő Németországban könnyű volt megtalálni őket... annál nehezebb volt 4000 kopasz emberre lelni, be kellett érniük ezerrel, akikből aztán optikai trükkök segítségével csináltak nagyobb tömeget.

 

#5

Bibliai/római/ókori eposz: Quo Vadis, Tízparancsolat, Ben-Hur, Kleopátra

Van abban valami szép, amikor egy ókori Rómában játszódó film fontosabb jeleneteit a jelenkori Rómában, a Cinecittában veszik fel. Ilyen volt az 1951-es Quo Vadis is, amelyben legalább három, óriási tömegeket megmozgató jelenet van. Róma égésénél például kétezer ember rohangált a pirotechnikai eszközök között, hálistennek sérülés nélkül. Hiába, egy megalomám császárról szóló jelenethez megalomán produkció dukál. A Cecil B. DeMille-féle Mózes-szuperhősmozihoz pedig 14 ezer statisztát gyűjtöttek össze, hogy eljátsszák Izráel népeit (a melléjük csapódott 15 ezer állatról – kecskék, marhák, tevék etc. – nem is beszélve). A Ben-Hur óriási, 8000 üvöltöző statisztája emellett szinte smafu lenne, ha nem számolnánk a 82 darab versenylovat, amelyek a fogathajtós nagyjelenethez kellettek.

A Ben-Hurról írott kritikánk ide kattintva olvasható.

#4

Koncert/bulijelenet: Yesterday, The Doors, Almost Famous / Majdnem híres stb.

A tavalyi, Beatles-dalokra épülő high concept-mozihoz 6400 statisztát sikerült összeszedni, akik a filmvégi Help punkos verziójára önfeledten szökdöstek a koncertjelenetben. Akkor még nem tudták, mi lesz 2020-ban... Jól sikerült koncertjelenet találunk még sok más filmben, és hát persze hogy nincsenek annyian, mint egy háborús filmben, de az önfeledt, izzadós bulizás legalább olyan veszélyes egy járványban, mint a csőre töltött mordályok.

A filmről írott kritikánk ide kattintva olvasható.

#3

Csatajelenet: Gyűrűk Ura-trilógia, Spartacus, Waterloo, Ran / Káosz stb.

Noha Peter Jackson a gigantikus csatajelenetek nagyrészét már CGI-lényekkel készítette, még így is belefért több mint húszezer statiszta a költségvetésbe. Bezzeg a 32 éves Kubrick még analóg, igazi emberekkel forgatta a hatalmas csatajeleneteit, többek között nyolcezer spanyol katonát bújtatott római légiós jelmezbe. De talán Bondarcsuknak volt a legnehezebb dolga a Waterlooval: tizenötezer szovjet gyalogos katonát kellett irányítania rádión keresztül, ehhez jött még a kétezer lovas. Azóta is ez a film a rekorder a kosztümös statiszták számát tekintve, sajnos a végeredmény nem szült túl nagy elégedettséget Dino de Laurentiis producernek, kritikai és box office-bukás volt.

A Gyűrűk Ura-filmek gyűjtőoldalát ide kattintva találod.

#2

Koronázásjelenet: The Last Emperor / Az utolsó császár, 1987

Bertolucci Kínában forgatott eposzában szinte húszezer statisztát használtak fel, egyetlen jelenetben a legtöbbet értelmszerűen a hároméves Pu Yi császárrá koronázásánál. Ezek között mintegy kétezer hivatásos katona is volt, akik egy kis összegért még a fejüket is leborotválták. Nem volt nehéz a toborzás, szinte kétszer annyian jelentkeztek, mint amire végül szükség volt. A forgatáshoz állítólag lezárták a Tiltott Várost, még Erzsébet királynő sem mehetett be.

A filmről írott kritikánk ide kattintva olvasható.

#1

Temetésjelenet: Gandhi, 1982

A Guinness Rekordok Könyve szerint háromszázezer (300 000) statiszta vett részt Gandhi temetésének jelenetében, nagyrészük ingyen. Megafonokkal toborozták az embereket a forgatásra, de nem volt nehéz dolguk, hiszen a szikh kisebbségen kívül mindenki szívesen ment a szeretett Gandhi életéről szóló filmben dolgozni. Sir Richard Attenborough a temetésjelenetet 1981 január 31-én forgatta, napra pontosan az igazi temetés 33-ik évfordulóján.

A filmről írott kritikánk ide kattintva olvasható.