Újrahasznosítós filmek

Július elsejétől az új EU-s direktíváknak megfelelően Romániában, így Kolozsváron is kötelező lesz a szelektív szemétgyűjtés az újrahasznosítás érdekében. A recikláló ösztöneink stimulálása végett íme pár film, aminek így vagy úgy köze van az újrahasznosításhoz – vagy legalábbis az általános értelemben vett ökotudatossághoz.

#6

 

James Cameron: Avatar

James Cameron igazi hollywoodi cézárként nem mást, mint a történetet hasznosítja újra. Amerika egyébként is élen jár az ötletújratermelésben (elég csak végigpillantani a box office csúcsán, és feljegyezni, hogy a legjobban termelő filmek közül mennyi remake vagy folytatás), de Cameron csúcsra járatta a khm, kölcsönzést. Sokszor nehéz megmondani, hogy az hommage, a pastiche, az idézet és a lopás négyszögében hol is foglalnak helyet ezek a filmek, de most ne legyünk gonoszak velük: az Avatar pl. megpróbál öko-üzenetet is átadni.

#5

 

David O. Russell: I Heart Huckabees / Multik haza!

A pár éve még menő névnek számító, mostanában (kényszer?)pihenőn veszteglő David O. Russel nagy áttörés (The Fighter / A harcos) előtti filmje ez a fárasztó hipszter-mozi, amiben hihetetlenül nagy nevek (Dustin Hoffman, Isabelle Huppert, Jude Law, Jason Schwartzman, Naomi Watts) dumálnak halálkomolyan egy csomót a bolygó jövőjéről és mindenféle környezetvédelmi ügyekről. Lehet, hogy ideje lenne átértékelni ezt a filmet?

#4

 

Andrew Stanton: WALL·E

Hihetetlen, de már tíz éves a Pixar-filmek egyik legjobbika, és üzenete érvényesebb mint valaha: a címszereplő robotot azért hozták létre, hogy a hátrahagyott Földről takarítsa el az emberek által otthagyott szemetet. A szemetet, amit az emberek hagytak hátra, akik már annyira kövérek, hogy megmozdulni sem bírnak...

#3

Ridley Scott: The Martian / Mentőexpedíció; George Miller: Mad Max: Beyond Thunderdome / Mad Max 3.

Az „emberi, illetve állati ürülék kreatív újrahasznosítása science-fiction keretek között” díjat megosztva adjuk át Matt Damonnak, illetve Tina Turnernek. Míg előbbi pityókát ültet saját szarába, s ezáltal új élet szökken szárba a kietlen Marson, utóbbi disznók ganéját, illetve az abból kiduvadó metánt használja fel energiatermelésre az egyébként Marsra hasonlító nagy ausztrál semmiben, posztapokaliptikus áramhiánytól ihletve.

#2

Robert Zemeckis: Back to the Future II / Vissza a jövőbe 2

Zemeckis örökbecsűjének második részében a habókos Emmett Brown doki nemcsak a szeméttárolás, hanem az energiakrízis problémáját is megoldja: szemétből csinál üzemanyagot. Muszáj is volt neki, hiszen az első részben még méregdrága atomüzemanyaggal hajtotta meg a reaktort: plutóniummal. Az új, szemétzabáló energiaelőállító reaktort kedvesdeden Mr. Fusionnek hívják (nagyszerű jazz-albumcím is egyben!).

#1

Richard Fleischer: Soylent Green / Zöld szója

Volt 46 évetek megnézni a filmet, úgyhogy ne sírjon senki, hogy most elszpolylerezem: a Zöld Szója emberekből készül! Bizony, minden reciklálások legreciklálásabbikában a Föld úgy oldja meg a túlnépesedést és a táplálékhiányt egyszerre, hogy emberekből gyárt tápkockákat a többi embernek. Mindez három év múlva, 2022-ben, úgyhogy tessenek felkészülni. Nem tudni, meddig fenntartható egy ilyen autofág gazdasági modell, de addig örüljünk, amíg csak a képernyőn látjuk.