Concurs de participare

Asociația Filmtett organizează concurs pentru ocuparea locurilor din tabăra de creație Filmtett Workshop, ediția a 14-a. Workshop-ul va avea loc la Pensiunea Pásztortűz din Sânvăsii (jud. Mureș), între 4 și 14 august 2015.

  • Termenul limită pentru aplicare: 10 mai 2015. locurile cu discount: 3 mai 2015.
  • Concursul nu are taxă de aplicare.
  • Limite de vârstă: 18–30 ani.
  • Motivul principal: oglinda.

Grupurile de creație:

1. Regizori-scenariști. Mentor: Hajdu Szabolcs.

Grupul are ca scop realizarea unor scurt-metraje pe baza scenariilor proprii. Concursul a fost organizat în primăvară. Nouă aplicanți (Bán József, Besenyei Katalin, Bodor Claudia-Tímea, Csehi Emőke Andrea, Fazekas Gyöngyi, Kőszegi Tamás, Kővári Szabolcs, Mészáros Enikő és Németh Dénes) au luat parte între 7 și 10 mai la un workshop de dezvoltare a scenariilor, organizat în Cluj-Napoca. I-au avut ca mentori pe scenariștii Török Zita, Kovács M. András și Lovas Balázs. Patru dintre participanți au fost selectați pentru a-și regiza scurtmetrajul în tabăra de creație: Besenyei Katalin, Fazekas Gyöngyi, Kőszegi Tamás și Mészáros Enikő.

2. Regizori film de animație. Mentori: Patrovits Tamás și Bertóti Attila.

Activitate: lucru în grup, dezvoltarea scenariilor proprii și realizarea unor scurt/metraje pe baza acestora până la sfârșitul taberei.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție, scenariu (ilustrat), concept vizual, concept detalii tehnice, plus film propriu sau concept vizual realizat anterior dacă există. În proiect să fie prezent motivul oglinzii.

Alături de computerele Apple iMac și tablele pentru digitalizare anul acesta vom lucra și cu tehnica stop-motion. De aceea așteptăm și proiecte realizabile pe durata workshop-ului, bazate pe tehnicile de animație tradiționale (hârtie, nisip, pictură, plastilină etc.). Atenție! Posibilitățile filmelor de animație produse sub cameră stop-motion diferă de cele realizate numai pe calculator, iar acest lucru trebuie luat în considerare și în faza dezvoltării scenariului. Cunoștințele în domeniul sofware-elor pentru editarea imaginilor sau a animațiilor poate fi un avantaj, dar nu este un criteriu necesar.

3. Animatori. Mentori: Patrovits Tamás și Bertóti Attila.

Activitate: animatorul va lucra împreună cu un participant din grupul de regizor film de animație, împreună cu acesta va produce un film de animație până la sfârșitul taberei. De asemenea va lua parte și la alte lucrări în grup.

Animatorul este actorul filmului de animație, care umple personajele (de obicei desenate) cu personalitate, ritm interior și suflet. De aceea, în cadrul activității din tabără, regulile realizării mișcării, cunoașterea stilurilor și dezvoltarea unui simț iscusit al ritmului vor căpăta un rol extrem de important. Aplicantul să fie deschis spre tehnicile de animație tradițională, pentru că este posibil că va trebui să lucreze la un film de animație stop-motion și nu în 2D, pe calculator.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție,plus film de animație propriu sau concept vizual sau desen-studiu realizat anterior, dacă există. Cunoștințele în domeniul sofware-elor pentru editarea imaginilor sau a animațiilor poate fi un avantaj, dar nu este un criteriu necesar.

4. Asistenți de regie. Mentor: Durst György.

Activitate: membrii grupului vor participa la realizarea scurtmetrajelor din tabără în calitate de asistent de regie, astfel vor avea posibilitatea de a cunoaște în practică acest domeniu.

Scopul nostru este de a prezenta activitatea asistentului de regie ca o profesie independentă, atât pe plan teoretic cât și partea practică în faza de pregătire a filmării cât și în timpul filmării proriu-zise. Vor realiza o listă cronologică, tabel disponări, conceptul inspecției tehnice, și cooperarea cu ceilalți creatori în timpul filmării.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție, plus film propriu, realizat anterior, dacă există.

5. Operatori / cameramani. Mentori: Tóth Zsolt și Bántó Csaba.

Activitate: filmarea și fotografierea scurtmetrajelor. Fiecare cameraman va lucra cu câte un participant din grupul de regizori, și la finalul taberei va realiza un studiu scurt, pe baza propriului scenariu (și acesta trebuie să conțină motivul oglinzii).

În primele zile vor avea posibilitatea de a însuși cunoștințe generale, mai târziu accentul se va pune pe educația individuală, personalizată. De-a lungul celor 10 zile, cameramnii vor avea posibiliatea de a participa în procesul filmării în condiții profesionale.

Teme principale: diferite echipamente tehnice, utilaje pentru mișcarea camerelor de filmat, exerciții de iluminat și stil, criterii de selecție a locațiilor, realizarea conceptului vizual al filmului, pregătiri pentru filmare, filmarea propriu-zisă, postproducție imagine.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție,film propriu, realizat anterior.

6. Asistenți cameraman. Mentori: Tóth Zsolt, și Bántó Csaba.

Activitate: Participare la filmările scurtmetrajelor în poziție de asistent cameraman, și realizarea un studiu individual scurt, pe baza propriului scenariu (și acesta trebuie să conțină motivul oglinzii) la finalul taberei.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție, sinopsis (1 pagină), plus fotografii sau film propriu, realizat anterior.

7. Ingineri de sunet. Mentori: Várhegyi Rudolf și Lukács Péter Benjámin.

Activitate: participanții vor avea posibilitatea de a cunoaște îndeaproape procesul de filmare a unui scurtmetraj – bazele înregistrării sunetelor, producției de zgomot, și postproducției sunet.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție, plus prezentarea experiențelor în domeniu (inginerie de sunet, experiențe muzicale, de radio etc.), dacă există.

8. Monteuri. Mentor: Kornis Anna.

Activitate: în primele trei zile (înainte de începerea filmărilor) participanții vor avea posibilitatea de a însuși cunoștințe de bază legate de montarea filmelor, vor studia planurile din punct de vedere dramaturgic. Vor discuta despre rolul montajului în procesul creației cinematografice și despre diferite tehnici de montare. După vizionarea unui film vor analiza acesta din punt de vedere al montajului, după care va urma partea practică: montarea unei scene scurte din secvențe necoerente. Mai târziu vor realiza câte-un trailer din filmul vizionat, și între timp vor face cunoștință și cu programul AVID. Participanții vor fi prezenți la filmări în calitate de scripteuri, după care va urma montarea scurtmetrajelor taberei.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție, plus prezentarea experiențelor în domeniu, dacă există.

9. Șefi de producție. Mentor: Durst György.

Activitate: participanții vor avea posibilitatea de a cunoaște practica pregătirii unei filmări și bazele organizării unei filmări. Vor face și ei parte din echipa scurtmetrajelor, iar în primele zile vor viziona și analiza filme making-of. Teme principale:

  • pregătirea producției (plan de producție, plan bugetar, organizarea echipei de filmare, căutarea de actori și locații, organizarea de repetiții etc.),
  • finanțări, formaturi filmice (film artistic pentru cinema/televiziune, documentar, reclamă, scurtmetraj etc.) și fonduri,
  • fonduri naționale și intermaționale, concursuri de proiecte, foruri și instituții, școli de cinematografie
  • rol și sarcini pe platou, în cazul producției de scurtmetraje locale
  • postproducție,
  • distribuție, marketing, festivaluri.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție, plus prezentarea experiențelor în domeniu, dacă există.

10. Actori. Mentor: Török-Illyés Orsolya.

Activitate: grupul de actori va participa la diferite exerciții de actorie, participanții vor juca în scurtmetrajele taberei. Până la sfârșitul taberei se va realiza câte-un showreel despre fiecare actor.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție, fotografii portret, prezentarea experiențelor în domeniu. Atenție! Așteptăm studenți din anul II. sau III. de la universitățile de specialitate sau tineri cu experiență în domeniu, actori profesioniști sau amatori.

11. Critici de film. Mentori: Margitházi Beja și Jakab-Benke Nándor.

Activitate: participanții vor viziona împreună filme, și pornind de la acestea, vor participa la seminarii de teoria și istoria cinematografiei (tematica de anul acesta: Filmul contemporan în epoca digitală). Vor cunoaște cerințele genului cronicii de film, vor participa la exerciții de tehnică de scris și analiză. Vor fi prezenți la filmări în calitate de jurnalist-corespondent, iar la sfârșitul taberei vor prezenta un jurnal propriu de cel puțin 24 pagini.

Documente necesare pentru aplicare: formular completat, CV, scrisoare de intenție, 3 cronici de film proprii, plus prezentarea experiențelor în domeniu, dacă există.


Fiecare grup de creație va fi condus de personalități cunoscute și recunoscute în propriul domeniu. Ei vor întocmi lista participanților până la 31 mai. Lista va fi comunicată cu aplicanții online, pe filmtett.ro și personal, prin e-mail.

Taxa de participare la workshop este de 480 RON / 32 000 forinți, sau aceeași valoare în euro. Aceasta conține toate costurile de acomodare, masă, educație, folosirea tehnicii necesare (nu conține cheltuielile de deplasare). Pentru 10 aplicanți vom asigura un discount de 30% pe bază de motive sociale. Discount-ul poate fi cerut pe formularul de aplicație până la 3 mai.

Documentele necesare pentru aplicație trebuie trimise online la adresa tabor@filmtett.ro sau prin poștă la adresa Asociației Filmtett: 400038 Cluj-Napoca, str. Horea, nr. 4/18.

Mai multe informații:
http://www.filmtett.ro/workshop
tabor@filmtett.ro
+40-728-262023


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.