Pályázati felhívás 2015

A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület 14. alkalommal hirdeti meg filmes alkotóműhelyének részvételi pályázatát. A 2015. augusztus 4. és 14. között megszervezendő tábor helyszíne a Marosvásárhelytől kb. 20 km távolságra elhelyezkedő Nyárádszentlászló, a bázis a Pásztortűz Panzió lesz.

A pályázat határideje 2015. május 10. Azok számára, akik részvételidíj-kedvezményt igényelnek, a pályázati határidő 2015. május 3.

Pályázati díj nincs. A pályázatra 18 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk.

Az idei közös vezérmotívum a tükör, erre fűzték fel a forgatókönyvíró-rendező csoport pályázói is a versenymunkáikat.

1. Forgatókönyvíró-rendező csoport

Csoportvezető: Hajdu Szabolcs.

A pályázat lezárult. Pályázati felhívás itt.

A kilenc nyertes, aki részvételi lehetőséget nyert a kolozsvári forgatókönyv-fejlesztői hétvégére: Bán József, Besenyei Katalin, Bodor Claudia-Tímea, Csehi Emőke Andrea, Fazekas Gyöngyi, Kőszegi Tamás, Kővári Szabolcs, Mészáros Enikő és Németh Dénes. Mindannyiukat várjuk május 7. és 10. között Kolozsvárra, ahol mentorként tanácsokkal látja el őket Török Zita, Kovács M. András és Lovas Balázs. A 9 közül 4 forgatókönyvből készülhet film az augusztusi táborban.

2. Animációs rendező csoport

Csoportvezetők: Patrovits Tamás és Bertóti Attila.

Tábori tevékenység: csoportos munka, illetve saját forgatókönyv fejlesztése, és annak alapján animációs kisfilm elkészítése a tábor végéig.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, (képes) forgatókönyv, látványterv, technikai kivitelezési terv, esetleg korábban készült saját film vagy grafikai terv, tanulmányrajz. A filmterveknek valamilyen formában a tükör motívumára kell épülniük.

Az előző években használt Apple iMac számítógépek és digitalizáló táblák mellett idén stop-motion technikákat is használni szeretnénk a táborban. Ezért várjuk a hagyományos, kézműves technikákra, azaz papírkivágásos-, homok-, festmény-, gyurmaanimációra vagy más stop-motion technikára épülő, a tábor ideje alatt megvalósítható, befejezhető filmterveket is. A jelentkező külön figyelmébe ajánljuk, hogy a stop-motion kamera alatt készülő animációk lehetősége eltér a számítógépen megvalósítható tervekétől, és erre a forgatókönyv írása során is gondolni szükséges. A jelentkezéshez a számítógépes képtervező és animációs szoftverek ismerete előny, de nem szükséges feltétel.

3. Animátor / animációs mozdulattervező csoport

Csoportvezetők: Patrovits Tamás és Bertóti Attila.

Tábori tevékenység: az animátornak együtt kell dolgoznia az animációs rendező csoport egyik rendezőjével, akivel animációs kisfilmet készítenek el a tábor végéig. Egyéb csoportos munkák is várhatóak.

Az animátor az animációs film színésze, aki személyiséggel, belső ritmussal, lélekkel tölti meg az animációs film (általában) rajzolt szereplőit. 

A csoportmunkában különleges jelentőséget kapnak a mozdulattervezési szabályok, stílusok megismerésére, és a ritmusérzék kifejlesztésére irányuló feladatok.​ A jelentkező legyen nyitott a hagyományos stop-motion technikákkal (papírkivágásos, homok- festmény-, gyurmaanimáció) való megismerkedésre is, mert elképzelhető, hogy a táborban nem 2D-s számítógépes animációban, hanem stop-motion animációs filmben kell majd közreműködnie.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, esetleg korábban készült saját animáció vagy grafikai terv, tanulmányrajz. Számítógépes képtervező és animációs szoftverek ismerete előny, de nem szükséges feltétel.

4. Rendezőasszisztens csoport

Csoportvezetők: Durst György.

Tábori tevékenység: rendezőasszisztensként részt venni a tábori rövidfilmek forgatásán, ezáltal rendezőasszisztensi ismeretek elsajátítása.

Célunk: a rendezőasszisztens mint önálló szakma bemutatása, feladatköreinek elméleti és gyakorlati ismeretei, előkészítési és forgatási fázisban egyaránt. A tábori filmeken keresztül, a forgatókönyvek alapján: kronológia, listázás, diszpóskönyv készítése, a technikai szemle fogalma, napidiszpó formája, és végül a forgatás elméletben és gyakorlatban, szoros összmunkában az alkotókkal.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz, esetleg korábban készült saját munka.

5. Operatőr csoport

Csoportvezetők: Tóth Zsolt, asszisztense Bántó Csaba.

Tábori tevékenység: a táborban készülő rövidfilmek fényképezése.

Minden operatőr egyetlen, rendezővel közösen készülő filmet fényképez, illetve egy önálló operatőri etűdöt készít. Az etűd tervét a beválogatott jelentkezők által beküldött szinopszisból fogjuk kiválasztani és továbbfejleszteni, a „tükör” témakörben (lásd a rendezőcsoport felhívását). 

Az oktatás az első napokban általános, de később személyre szabott lesz. Az operatőröknek lehetőségük nyílik 10 napon keresztül professzionális körülmények között részt venni operatőrként egy filmkészítési folyamatban.

Témakörök: különböző technikai felszerelések, kameramozgató eszközök megismerése, világítási és stílusgyakorlatok, megfelelő helyszínválasztási szempontok átbeszélése, a kisjátékfilm képi világának kitalálása, a forgatásra való előkészületek, forgatás és képi utómunka.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap önéletrajz motivációs levéllelsaját film.

6. Segédoperatőr csoport

Csoportvezetők: Tóth Zsolt, asszisztense Bántó Csaba.

Tábori tevékenység: Operatőri asszisztensként részt venni és segédkezni a forgatásokon, valamint saját operatőri etűd elkészítése a tábor végére.

A segédoperatőrök egyéni operatőri etűdöket készítenek, amelyeknek a forgatókönyvét a beválogatott jelentkezők által beküldött szinopszisból fogunk kiválasztani és továbbfejleszteni, a „tükör” témakörben (lásd a rendezői csoport felhívását).

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlapönéletrajz motivációs levéllel, 1 oldalas szinopszis, esetleg saját fotó vagy film.

7. Hangmérnök csoport

Csoportvezetők: Várhegyi Rudolf és Lukács Péter Benjámin.

Tábori tevékenység: a csoport tagjai gyakorlatban ismerhetik meg egy forgató stáb munkáját, elsajátíthatják a filmes hangrögzítés, a hangvágás, a zaj- és zörej-előállítás, keverés stb. hangutómunka alapismereteit. Akik már jártasak ilyen tevékenységekben, azoknak is jó gyakorlási lehetőséget nyújt a tábori időszak.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlapönéletrajz motivációs levéllel, esetleg saját, korábbi hangmérnöki munka, zenei, rádiós stb. tapasztalat ismertetése.

8. Vágó csoport

Csoportvezető: Kornis Anna.

Tábori tevékenység: az első három napban (a forgatások megkezdéséig) a csoport tagjai a lapvető filmszerkesztési ismereteket szerezhetnek, tanulmányozzák a plánozás szerepét dramaturgiai szempontból. Beszélgetnek a vágás szerepéről a filmkészítésben, a különböző montázstechnikákról. Egy választott film közös megtekintése után beszélgetnek a filmről, majd jöhet a gyakorlat: különböző, össze nem tartozó snittekből egy-egy rövid jelenet vágása mozgás és nézésirányok vezetésével. Később trailert készítenek el az előzőleg közösen megtekintett filmből, és mindeközben megismerkedhetnek az AVID programmal.

A forgatások alatt, minden vágó megismerkedhet a scriptesi munka alapjaival, csapózással, majd elkezdődik a tábori filmek vágása.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, esetleg saját munka, korábbi szakmai tapasztalat ismertetése.

9. Producer-gyártásvezető csoport

Csoportvezetők: Durst György.

Tábori tevékenység: ismerkedés a filmelőkészítés, a pályázás, valamint a forgatás/szervezés (gyártás- és felvételvezetés) alapjaival.

Gyártásvezetőként részt vesznek a táborban készülő filmek stábjában. A filmkészítés produceri és gyártási feladatainak fázisait, alapismereteit, fogalmait élő és aktuális példákon keresztül vesszük végig a résztvevők meglévő ismereteinek figyelembevételével. Filmeket és werkfilmeket vetítünk és beszélünk át közösen. A főbb témák a következők:

  • gyártás előkészítése (gyártási terv, költségvetési terv, stáb felépítése, szereplő és helyszínkeresés, terepszemle, próbák stb.),
  • finanszírozás, mozgókép-formátumok (játékfilm, tévéfilm, dokumentumfilm, reklám, kisfilm stb.) és azok forrásai,
  • hazai és nemzetközi pályázatok, pályázati anyagok, fórumok, intézmények, tanulási lehetőségek,
  • forgatási feladatok, a helyi kisfilm gyártása kapcsán,
  • utómunka,
  • utóélet, forgalmazás, marketing, filmfesztiválok.

A csoport részletes munkaterve

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlapönéletrajz motivációs levéllel, esetleg saját munka, korábbi szakmai tapasztalat ismertetése.

10. Színész csoport

Csoportvezető: Török-Illyés Orsolya.

Tábori tevékenység: a csoport tagjai filmes színészgyakorlatokon vehetnek részt, valamint a táborban készülő filmekben szerepelnek. A tábor végére minden színészről elkészül egy-egy showreel.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlapönéletrajz motivációs levéllel, portré- és egész alakos fotó, esetleg saját film és korábbi filmes tapasztalat ismertetése. Figyelem: a színészcsoportba legalább másodéves, színművészeti főiskolákon tanuló hallgatók, illetve végzett színészek jelentkezhetnek. Gyakorlattal rendelkező, nem hivatásos színészeket is várunk.

11. Filmkritikus csoport

Csoportvezetők: Margitházi Beja és Jakab-Benke Nándor.

Tábori tevékenység: a csoport tagjai filmeket néznek, filmelméleti, valamint filmtörténeti szemináriumokon vesznek részt, megismerkednek a filmkritika műfajának jellegzetességeivel, írástechnikai- és elemzési gyakorlatokat végeznek, tudósítanak a tábori filmek forgatásáról és a többi csoport munkájáról. A tábor végére egy 24 oldalas lapot jelentetnek meg.

Az idei téma: Kortárs film a digitális korban

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, 3 db. saját filmkritika, esetleges korábbi szakmai tapasztalat ismertetése.


A táborba való jelentkezéshez nem kizáró jelentkezési feltétel a korábbi filmes tapasztalat megléte!

Minden csoportot a filmszakma elismert egyéniségei vezetnek. A résztvevőket a csoportvezetők választják ki május 31-éig a pályázók közül. A nyertes pályázók névsora látható lesz a Filmtetten, de a döntésről személyesen (e-mailben) is értesítünk mindenkit.

A tábor részvételi díja 32 000 forint / 480 lej vagy ennek megfelelő euró. Ez magába foglalja a szállás, a teljes ellátás, a felhasznált technika, valamint az oktatás összes költségét (nem foglalja magába az útiköltséget). 10 résztvevő számára 30%-os részvételidíj-kedvezményt biztosítunk szociális alapon. A kedvezményt az adatlapon kell igényelni május 3-áig.

Jelentkezni kitöltött adatlappal lehet a tabor@filmtett.ro e-mail címen vagy a Filmtett Egyesület postacímén: 400038 Cluj-Napoca, str. Horea, nr. 4/18.

További információ:
http://www.filmtett.ro/workshop
tabor@filmtett.ro
+40-728-262023