Velence 2009: Életműdíjat kapott a Pixar animációs rendezője Velence 2009: Életműdíjat kapott a Pixar animációs rendezője

Velence 2009: Életműdíjat kapott a Pixar animációs rendezője

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon most először részt vevő George Lucas személyesen adta át a Pixar rendezőjének, John Lasseternek és egész csapatának járó életműdíjat – mindezt stílusosan, színes léggömbök közül előbbukkanva, megidézvén a Fel! című legutóbbi Pixar-alkotást.

A Velencei Filmfesztivál történetében ez az első alkalom, hogy a díj nem csupán egy alkotót, hanem egy teljes csapatot illet. Így a díjazottak közé tartozik Brad Bird (L'ecsó, A hihetetlen család), Pete Docter (Fel!, Szörny Rt.), Andrew Stanton (Egy bogár élete, Némó nyomában, Wall-E), Lee Unkrich (a készülőfélben levő Toy Story 3. rendezője), valamint John Lasseter, aki többek között az első két Toy Story-t, és a Verdákat rendezte, valamint az összes Pixar-film producere.

George Lucas

Az életműdíj odaítélésének hivatalos magyarázata szerint Lasseter és társai a gyerekkori emlékek egy teljesen új generációját teremtették meg, ezért az egész stúdió megérdemelte a díjat.

A Pixar stúdiót 1986-ban alapították Észak-Kaliforniában, eddig 10 egészestés animációt, és számos rövidfilmet készítettek. Az egészestés filmek közül 4 Oscar-díjat is kapott, annak köszönhetően, hogy 2001-ben bevezették az animációs kategóriát.

Az alkotók az ünnepi hangulatot a Toy Story és a Toy Story 2. 3D-s verzióinak premiervetítésével koronázták meg. Az új 3D-s verziók majd csak ősszel kerülnek az amerikai mozikba.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat