Kockás ing és öltöny

Christopher Nolan: Memento / Mementó

Jóképű fickó drága öltönyben. Nyomoz felesége gyilkosai után. Öltönyét levetve testén írást fedez fel. Testén üzenet, melyet neki napjában többször is olvasnia kell, hogy észben tarthassa, meddig jutott magánnyomozásában. Arcán sebhely, amit a néző próbál kideríteni, honnan is származik.

Christopher Nolan: Memento

Mindezt két dolog nehezíti: egyrészt a főhősünk rövidtávú memóriazavarban szenved, legalábbis ezt állítja magáról, így sajátos technikákat alkalmaz a felejtés megakadályozására, másrészt a meggyalázás óta eltelt időt töredezetten, mintegy fordított sorrendben tálalja a film. Araszolva jutunk el a történet végpontjától – mely egyben a film kezdő képsora – azokhoz a jelenetekhez, ahol a főhős még hajdani kockás ingjében dulakodik, majd csak ezután vált át öltönyösbe, pisztolyos lövöldözősbe. Az egyéni bosszúterv persze kiszélesedik, bele van mártva a rendőr, a drogkereskedő. Még mielőtt elvesznénk ebben a memórialabirintusban, kezd összeállni a történet. A néző tudása a főhőséhez képest többnek tűnik, ugyanis később történtekről hamarabb szerez tudomást, így a puzzle-szerű megfejtésben mintha apró lépéselőnyben volna, de egy jelenet hamar elrontja örömét e vélt tudás fölött, és kezdődik elölről a játék.

Christopher Nolan: Memento

Furcsa mozzanat, hogy a Leonard nevű főhős – aki fotókat készít és jegyzeteket ír az ismerősei, illetve jelenlegi lakása észben tartására – eközben egyetlen dolgot sohasem felejt: írni, fotókat készíteni létszükséglet neki, mert jelenlegi létének ennyi ad értelmet. Minden pillanat egyfajta memento mori, a felejtés egyenlő lenne számára a halállal, így ő már rég tetszhalottnak vélhető, hisz emlékeit újra meg újra össze kell raknia, fel kell fedeznie a viszonyokat a dolgok állásában. Amire még jelenlegi állapotában emlékezni tud, az a saját írása, jobban mondva ez szerinte tanulás eredménye, megtanul bízni a kézírásában, legyen az tetoválásként a testén, vagy keresgélje papírfecnire írva.

A film végére érkezve nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a hős befejezte munkáját, elkapta a tettest, ugyanis ha öltönyzsebében épp nem volt írószer, valószínű, hogy pár percen belül megint üldözőbe veszi vélt gonosztevőjét.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.