Gera Zoltán lesz a Londoni Magyar Filmfesztivál fővédnöke


A fesztiválon minden eddiginél több film és program várja a brit főváros közönségét június 22. és 28. között. (MTI)

A harmadik alkalommal megrendezendő Londoni Magyar Filmfesztiválon összesen 14 magyar alkotást, köztük játék-, rövid-, dokumentum- és rajzfilmeket vetítenek a brit főváros több mozijában.

A fesztivál nyitófilmje Almási Tamás Puskás Hungary című, többszörös díjnyertes életrajzi alkotása lesz, amelynek a Check the Gate-en tartják angliai premierjét. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a fővédnökségre Gera Zoltánt, a Fulham FC nemzetközi hírű magyar játékosát kérjék föl, aki el is vállalta.

A Londoni Magyar Filmfesztivál idei központi témája az emigráció és a társadalmi mozgások kérdése. Levetítik például Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról, Szabó István A napfény íze és Sándor Pál Szerencsés Dániel című játékfilmjét, valamint Papp Gábor Zsigmond Kelet-nyugati átjáró című dokumentumfilmjét. De láthatják a londoniak a Valahol Európában című 1947-es Radványi Géza-rendezést, Dargay Attila Lúdas Matyiját és Bódy Gábor 1975-ös vizsgafilmjét, az Amerikai anzixot is. A nagyfilmek előtt minden alkalommal egy-egy animációs rövidfilmet is vetítenek.

A műsorszerkesztésbe idén először a közönség is beleszólhat: Szalai Györgyi-Dárday István Az emigráns, Fekete Ibolya Chico, illetve Dargay Attila Szaffi című alkotása közül az egyiket internetes szavazás keretében választhatják ki az érdeklődők.Kapcsolódó