Lista | A Csillagok háborúja sorozat összes darabja Lista | A Csillagok háborúja sorozat összes darabja

Az erő velünk van: Star Wars filmek

A Csillagok háborúja sorozat összes darabja

A Csillagok háborúja minden bizonnyal a filmtörténet legsikeresebb franchise-a. A George Lucas által kitalált fantasy-űropera világának legfontosabb eleme a dupla trilógát alkotó hat darab élőszereplős mozifilm, de azonkívül moziba került egy rajzfilm, futott a tévékben pár animációs spin-off-sorozat és különkiadás, készült temérdek videójáték, íródott ki-tudja-hány regényfolyam, képregény és egyéb sztori, ezenkívül meg ott vannak a játékok, öltözködési kiegészítők és csuprok – a hihetetlen mennyiségű nem hivatalos fanfic-ről és paródiáról nem is beszélve. A Disney által nemrég felvásárolt Star Wars-birodalom pedig nemsokára (na jó, leghamarabb 2015 végén) három új mozival bővül majd. Alább a legfontosabb alkotások története röviden, linkekkel.


Csillagok háborúja / Star Wars (Star Wars: Episode IV – A New Hope / Star Wars IV. rész: Egy új remény)

1977

Leia hercergnőt túszul ejtik a gonosz birodalmi erők, amikor megpróbálják elfojtani az ellenük irányuló lázadást. Luke Skywalker és Han Solo kapitány, társaságában két robottal nekivág, hogy megmentse a hercegnőt, felrobbantsa a Halálcsillagot, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.

Ez az első Star Wars-film, a prequel-trilógia moziba kerülése előtt, 1997 márciusától viszont negyedik részként kezdték el újra vetíteni.


A Birodalom visszavág / The Empire Strikes Back (Star Wars: Episode V)

1980

A Gonosz erői még a birodalmi lépegetőket is bevetik a jeges Hoth bolygón rejtőző Luke Skywalker, Han Solo, Leia hercegnő és Chewbacca ellen. Hannak és Leiának sikerül elmenekülnie, Luke pedig nekivág, hogy felkutassa a Dagobah bolygón élő Jedi Mestert, Yodát, akinek segítségével felkészülhet a végső összecsapásra Darth Vaderrel.

Ez a második Star Wars-film, az előzmény-trilógia moziba kerülése előtt, 1997 áprilisától viszont ötödik részként kezdték el újra vetíteni.


A Jedi visszatér / Return of the Jedi (Star Wars: Episode VI)

1983

A gonosz Palpatine császár egy második Halálcsillagot épít, hogy szétzúzza a felkelőket. Luke, miután megmentette barátját, Han Solót és a szépséges Leia hercegnőt a biztos pusztulástól, ismét csatlakozik Yodához, hiszen igazi Jedi Lovaggá kell válnia ahhoz, hogy szembeszállhasson Darth Vaderrel és az Erő sötét oldalával. Eljött a végső összecsapás ideje!

Ez az eredeti trilógia zárófilmje, a prequelek moziba kerülése előtt, 1997 májusától viszont hatodik részként kezdték el újra vetíteni.


Star Wars I. rész: Baljós árnyak (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace)

1999

Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. A Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság szerzőit, hogy oldják meg a konfliktust és védjék meg Amidala királynőt. Hamarosan azonban kényszerleszállást kell végrehajtaniuk a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú Anakinnal, akiben túlárad az erő.

Ez az új, sztorijában viszont az eredeti előtt játszódó trilógia első filmje. 3D-be konvertált verzióját 2012-ben vetítették a mozikban.


Star Wars II. rész – A klónok támadása (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones)

2002

10 év telt el az előző részben elbeszélt események óta. A galaxis forrong. A titokzatos Dooku gróf vezetésével naprendszerek ezrei lépnek ki a Galaktikus Köztársaságból, annak azonban nincs hadserege, a maroknyi Jedi lovag pedig kevés ahhoz, hogy fenntartsa a békét és a rendet. Padmé Amidala ellenzi a hadsereg felállítását, de van, aki nem ért egyet békés javaslataival. Megpróbálják megölni, ezért a tanács testőrt rendel mellé: Obi-Wan Kenobi tanítványát, az ifjú Anakin Skywalkert bízzák meg a feladattal. Obi-Wan egy távoli bolygón óceánjának mélyén különös titkokra bukkan: egy klóngyárban valami olyasmit termesztenek, amely eldöntheti a közelgő polgárháború kimenetelét. Amikor a csata kitör, nemcsak a Jedik és a renegátok állnak szemben egymással, egy új hadsereg katonái is beavatkoznak a küzdelembe.

Ez az új trilógia második filmje, 3D-be konvertált verzióját 2013 őszén vetítették, kritikáink ide kattintva és ide kattintva olvashatóak.


Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith)

2005

Három nehéz, küzdelmes év után a Klónok háborúja a végéhez közeledik. A legtöbb szeparatista vezetőt elfogták vagy megölték: már csak a droidsereg vezére, Grevious tábornok és Dooku gróf áll ellen a Jediknek. A Tanács Obi-Wan Kenobit bízza meg azzal, hogy felkutassa és a törvény színe elé hozza őket. Ezalatt a Coruscanton Palpatine szenátor egyre nagyobb hatalomra tesz szert. A köztársaságot kifárasztotta a háború. Már senki nem emeli fel a szavát, amikor a politikai változások során a régi világ teljesen átalakul - létrejön a Galaktikus Birodalom. A szenátor legközelebbi fegyvertársa, Anakin Skywalker egyre többet tud meg az erő és a hatalom igazi természetéről, mégis ellenáll a sötét oldal csábításának; tudja, ha enged, elveszíti szerelmét, Amidalát, akit titokban feleségül vett, és aki nemsokára megszüli közös gyermeküket...

Ez az új trilógia befejező filmje, 3D-verzióját 2013 őszén dobták újra a piacra, kritikánk ide kattintva olvasható.


Star Wars: A klónok háborúja (Star Wars: The Clone Wars)

2008

A klónok háborúja egyre terebélyesedik, a sötét erő uralta Birodalom egyre több rendszert szippant magába. A Jedi lovagok mindent megtesznek, hogy fenntartsák a békét és az egyensúlyt, de egyre nehezebb dolguk van Dooku gróffal és a hatalmas droidsereggel szemben. Anakin Skywalker és tanítványa közben fontos megbízatást kap, aminek hosszú távú következményei lehetnek a háború kérdésében...

Ez az animációs film A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja közti hároméves intervallumban játszódik, és egy azonos című tévésorozatot vezet fel. Kritikánk ide kattintva olvasható.


Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens)

2015. december 18–19.

A harmadik trilógia ezzel a filmmel indul. Új fenyegetés ütötte fel a fejét a galaxisban. A Birodalom hamvaiból létrejött Első Rend és a Köztársaság támogatását élvező Ellenállás ugyanabban látja győzelme kulcsát. Az Ellenállás vezetője, Leia Organa tábornok egy vakmerő pilótát küld a Jakku bolygóra, ahol valaki olyan információval bír, ami előnyhöz juttathatja a szabadságért küzdőket az elnyomókkal szemben.

Kritikánk ide kattintva olvasható.


Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet (Rogue One: A Star Wars Story)

2016. december 16.

A Birodalom alapítása utáni időszakban egy csapat lázadó összefog, hogy egy öngyilkos küldetésben megszerezzék a Birodalom Halálcsillagnak nevezett új fegyverének tervrajzait.

Kritikánk ide kattintva olvasható.


Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi)

2017. december 14.

A harmadik trilógia második filmje. Az Első Rend fölénye végső pusztulással fenyeget az Ellenállás számára. Leia Organa tábornok még mindig bízik abban, hogy testvére, Luke Skywalker, a száműzetésbe vonult Jedi, meggyőzhető arról, hogy remetelétét hátrahagyva fordulatot hozzon a küzdelembe. Eközben a galaxis ifjú hősei az idővel versenyt futva és az ellenség elsöprő erejével dacolva küzdenek a remény fenntartásáért.

Kritikánk ide kattintva olvasható.


Solo: Egy Star Wars-történet (Solo: A Star Wars Story)

2018. május 25.

Újabb spinoff, aminek a története az 1977-es Csillagok háborúja előtt játszódik. Főszereplője az ifjú Han Solo, aki vakmerő alvilági kalandok során megismerkedik későbbi másodpilótájával, Chewbaccával és találkozik a hírhedt szerencsejátékossal, Lando Calrissiannel, s közös utazásuk végére a Star Wars saga legszokatlanabb hőseivé válnak. 

Kritikánk ide kattintva olvasható.


Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

  • A kiméra

    Színes filmdráma, kalandfilm, vígjáték, 130 perc, 2023

    Rendező: Alice Rohrwacher

  • Godzilla x Kong: Az új birodalom

    Színes akciófilm, sci-fi, 114 perc, 2024

    Rendező: Adam Wingard

  • A Majomember

    Színes akciófilm, thriller, 113 perc, 2024

    Rendező: Dev Patel

  • Az első ómen

    Színes horror, 120 perc, 2024

    Rendező: Arkasha Stevenson

  • Polgárháború

    Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 109 perc, 2024

    Rendező: Alex Garland

  • Szellemirtók: A borzongás birodalma

    Színes fantasy, kalandfilm, sci-fi, 99 perc, 2024

    Rendező: Gil Kenan

  • Back to Black

    Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 2024

    Rendező: Sam Taylor-Johnson

  • Nasty

    Színes dokumentumfilm, sportfilm, 107 perc, 2024

    Rendező: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat

  • A kiméra

    Színes filmdráma, kalandfilm, vígjáték, 130 perc, 2023

    Rendező: Alice Rohrwacher

  • Godzilla x Kong: Az új birodalom

    Színes akciófilm, sci-fi, 114 perc, 2024

    Rendező: Adam Wingard

  • A Majomember

    Színes akciófilm, thriller, 113 perc, 2024

    Rendező: Dev Patel

  • Az első ómen

    Színes horror, 120 perc, 2024

    Rendező: Arkasha Stevenson

  • Polgárháború

    Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 109 perc, 2024

    Rendező: Alex Garland

  • Szellemirtók: A borzongás birodalma

    Színes fantasy, kalandfilm, sci-fi, 99 perc, 2024

    Rendező: Gil Kenan

  • Back to Black

    Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 2024

    Rendező: Sam Taylor-Johnson

  • Nasty

    Színes dokumentumfilm, sportfilm, 107 perc, 2024

    Rendező: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu