Elhunyt Bernd Eichinger német producer


Váratlanul elhunyt Bernd Eichinger német filmproducer, akinek olyan filmek fűződtek a nevéhez, mint A rózsa neve, A bukás vagy A kaptár. Halálhíre megrázta a német filmszakmát. (MTI)

A 61 esztendős producer halálát hétfőn este szívroham okozta Los Angeles-i otthonában, ahol éppen barátai és családja körében vacsorázott – közölte produkciós vállalata, a Constantin Media.

„Az utóbbi évtized legsikeresebb producerét, egy szenvedélyes álmodozót veszítette el a német filmvilág. Milliók köszönhettek neki feledhetetlen filmes pillanatokat” – méltatta szerdán a filmest Angela Merkel német kancellár.

A német filmszakmát és hollywoodi kollégáit is mélyen megdöbbentette a producer halálhíre. Wolfgang Petersen Hollywoodban dolgozó német filmrendezőt sokkolta barátja halálhíre. „Olyan volt, mintha testvérem, barátom és partnerem lett volna egy személyben” – emlékezett rá, kiemelve Eichinger rendkívüli alkotói lendületét. „Határtalan szomorúsággal” töltötte el barátja halála – reagált a hírre Til Schweiger német színész Berlinben. Mint mondta: „senki sem érhet a nyomába”. Schweiger a Manta, manta és a Mindenki másképp kívánja című filmeken dolgozott együtt a producerrel.

Eichinger olyan tabudöntő filmeket is jegyzett, mint a Christiane F., amely egy berlini drogos kamasz igaz történetét dolgozta fel, vagy A bukás – Hitler utolsó napjai, amely először mutatta esendő emberként a náci diktátort.

Népszerű produkciói közé tartozott a Végtelen történet című fantáziafilm és A rózsa neve című középkori thriller Umberto Eco regénye nyomán. Eichinger bábáskodásával készült a Parfüm: Egy gyilkos története című dráma, amelynek forgatókönyvét is ő írta Patrick Süskind regényéből.

A két éve bemutatott A Baader Meinhof csoport című drámája, amit ugyancsak forgatókönyvíróként és producerként jegyzett, a radikális baloldali Vörös Hadsereg Frakció gerilláiról szólt.

Eichinger 2004-ben Oscar-jelölést kapott A bukás forgatókönyvéért.Kapcsolódó